Snimci zlostavljanja na TV, feminiskinje u Srbiji traže da se seks sa pijanom ženom računa kao silovanje! (VIDEO)

Snimci zlostavljanja na TV, feminiskinje u Srbiji traže da se seks sa pijanom ženom računa kao silovanje! (VIDEO)

Tanja Ignjatović predstavnica Autonomnog ženskog centra, radikalno feminističke organizacije zahteva da se u Srbiji promeni definicija silovanja kako bi se taj pojam drastično proširio. Uporedo sa govorima gostiju u emisiji TV Prva emitovani su i uznemirujući snimci koji ilustruju silovanje, šamaranje žena prebijanje i guranje noža pod grlo. 

Ignjatović predstavnica ultra-feminističke organizacije zastupala je stav da silovanje može da se desi ukoliko je žena pila alkohol ovako izgleda njen plan za promenu zakonodavstva. „U svakoj okolnosti bi žrtva rekla ne ja to nisam htela, a onda bi sud ispitivao sve detalje toga, da li je to u autu, da li je to tako u uskom prostoru da li je to tako na nekoj žurci gde je ona popila ili joj je nešto stavljeno u piće“.

Članica političke organizacije Autonomni ženski centar se poziva na konvenciju koju su doneli političari iz Evropske unije, a Srbija je ratifikovala 2013 godine.

Iako u toku cele emisije nije dala konkretan odgovor šta zapravo znači izričit pristanak na seksualni odnos radikalno feministička organizacija drastično širi definiciju silovanja, a govori i o mogućem silovanju zbog toga što je žena neiskusna, to jest nikada ranije nije imala seksualni odnos, pa ga slabije razume.

Uporedo sa emisijom u dnevnom programu  je emitovan i video na kome se ilustruje nasilje nad ženom to jest uvod u silovanje, šamaranje vučenje za kosu i guranje noža pod grlo. Ovo je izazvalo niz negativnih komentara na društvenim mrežama, da se radi o širenju seksističkih stereotipa o muškarcima kao nasilnicima i silovateljima.

Srpske radikalne feministkinje takođe govore o novoj vrsti silovanja u situaciji kada se menjaju oblici seksa. „Osoba može da pristane i da se posle predomisli, da pristane na jedan oblik seksualne aktivnosti, ali ne želi neki drugi“ tvrdi Ignjatović.

Kako kaže advokat Vesna Golubović. ovakve ideje dovode do brojnih pravnih komplikacija jer neće svaka osoba izraziti pristanak ili protivljenje na isti način. Neka osoba je introvertnije, neka osoba je po prirodi plašljivija. Ona kaže da neke stvari treba da reguliše vaspitanje, a ne pravne norme.

„U našoj praksi se često dešava da žene dobrovoljno uđu u seksualne odnose i da nakon toga lažno prijavljuju muškarce. Treba imati u vidu i to, muškarci i žene su jednaki po zakonu“ kaže Golubivić.

Žene treba da budu zaštićene, treba da se izvrši edukacije muškaraca i žena, da se zna da je neko počinio krivično delo. Ovakva definicija otvara veliki prostor za tumačenje i zloupotrebu. Pomalo se harakira ideja zaštite žene -rekao je Milan Jovanović.

Srbija ne kažnjava kaznom zatvora lažne prijave za silovanja.

Izvor: Dnevna Gazeta

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite