LAZANSKI: Jasno je da je američki avion MC-12 došao na Kosovo da špijunira srpsku vojsku

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ocenio je da je američki izviđački avion „MC-12 Liberti“ sleteo juče na prištinski aerodrom da bi nadgledao alternativne pravce ulaza preko administrativne linije na sever Kosova.

– Amerika ima 13 takvih aviona, to je avion za osmatranje, izviđanje, obaveštajnu delatnost.. Mislim da je uveden 2009. godine operativno u upotrebu. Ti avioni su prvi put upotrebljeni u Iraku, i on ima dva člana posade. Kod nas je došao, verovatno, da nadgleda alternatine pravce ulaza preko administrativne linije na sever Kosova – izjavio je Lazanski za Novo jutro Televizije Pink.

Kako dodaje, taj avion je verovatno došao da ispita i da vidi položaj vojske Srbije u južnom delu naše zemlje.

– On ne mora da uđe u vazdušni prostor Srbije jer ima mogućnost bočnog skeniranja svega što se događa u infracrvenom spektru na zemlji, jedno pedesetak kilometara od administrativne linije. To im je najjeftiniji avion, to je avion srednje kategorije, u Iraku služi za neku vrstu komunikacije između američkih i iračkih oficira kada su neporedno na terenu – kazao je Lazanski i dodao:

– Verovatno žele da ga isprobaju u kontekstu jedinica KFOR-a raznih nacionalnih sastava, da vide komunikaciju koja bi išla sa tom vazdušnom kontrolom i sa druge strane, da vide da li se koriste neki alternativni pravci, jer on i noću može dobro da osmatra – navodi Lazanski.

Komentarišući mogućnost sukoba na Balkanu, Lazanski je istakao da se neće desiti ništa.

– Nema nikakvog rata na Balkanu, prvo zato što nema kapaciteta za neki sukob, drugo, nikom se ne raduje, treće, sada da se Rusija i Amerika posvađaju i zarate oko Balkana, to je naivno očekivanje – ocenio je Lazanski.

– Kada krene sukob između takve dve super sile, onda proradi i sujeta.. Nijedna vlada ne može da podnese da u nekom ograničenom sukobu izgubi – naveo je Lazanski.

Izvor: Pink.rs/Alo.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite