VUČENJE ZA KOSU I PESNIČENJE: Tuča učenice sa migrantkinjom u WC srednje škole! (VIDEO)

VUČENJE ZA KOSU I PESNIČENJE: Tuča učenice sa migrantkinjom u WC srednje škole! (VIDEO)

Snimak brutalne tuče dve srednjoškolke videlo je čak 14 miliona ljudi, a vide je izazvao žustru raspravu na društvenim mrežama oko toga ko je ustvari započeo tuču. Pored svega skoro nedelju dana snimak je prenošen kao slučaj napada motivisanog mržnjom, pa je i policija morala da razjasni šta se zapravo desilo. 

Snimak tuče između dve devojčice koji je obišao svet je pogrešno predstavljen od strane NVO i main-stream medija kao napad na „izbeglicu“ motivisan islamofobijom, policija u Bridžvilu (Pensilvaniji) saopštila je da napad nije motivisan verskom ili rasnom mržnjom. Detaljnom analizom snimka se vidi i da je migrankinja nakon guranja pokušala da zada prvi udarac pesnicom učenici.

Tuča dve devojčice od 14 godina jedan je od najgledanijih snimaka na Fejsbuku ove nedelje, a veliki broj medija preneo je slučaj kao „šokantan primer mržnje i nasilja prema manjinama“. Ipak sam snimak iz Chartiers Valley srednje škole u Bridvilu ne pokazuje ništa što bi sugerisalo da se radi o napadu motivisanom netolerancijom.

U snimku koji traje nekoliko minuta može se videti da dve devojčice imaju određene razmirice od ranije, a ni u jednom momentu se ne pominju rasa ili vera.

Devojke su posle verbalne rasprave o nekom predhodnom događaju koji nije poznat javnosti, zadale više udaraca jedna drugoj dok se tuča brzo prebacila na pod. Učenica je migrantkinji rekla da ima sreće što „dolazi iz podnevlja drugog jezika“, iako ovo sugeriše da se radi o nekoj predhodnoj uvredi policija nije obavestila medija kako je došlo do svađe.

Brojni korisnici društvene mreže postavljaju i pitanje ko je ustvari započeo tuču, iako je učenica prva odgurnula migrantkinju, devojka sa hidžabom se nakon toga zaleće kako bi je prva udarila pesnicom, a incident nakon toga eskalira.

„Imaš sreće što pričaš drugim jezikom inače bi te zgromila“ rekla je učenica, na šta joj migrantkinja odgovorila „hajde probaj, plašiš se“, zatim je učenica odgurnula migrantkinju, a devojka sa hidžabom se zatim zaletela kako bi je udarila pesnicom.

Škola je saopštila da je plavokosa devojka sa snimka počela tuču, kao i da je suspendovana iz škole i očekuje se saslušanje pred sudom u kome će škola pokušati da je izbaci iz procesa školovanja.  Ona je na svom Fejsbuk profilu napisala da je osećala gušenje kada je videla snimak šta se desilo.

Snimak su pokušale da pogrešno reprezentuju političke nevladine organizacije, kako bi ga predstavili kao novodni zločin protiv muslimana. Savet Američko-islamskih odnosa, pozvao je na istragu federalne policije jer je studentkinja „napala muslimanku“.

Nemli događaj vršnjačkog nasilja je takođe prezentovan kao lažna vest na velikom broju sajtova, a kompanije Fejsbuk i Jutjub nisu uklonile vesti koje sa namerom navode na pogrešan zaključak, uprkos saopštenju policije da se napad desio na privatnoj osnovi i da nema nikakve veze sa verskom mržnjom.

Na Fejsbuk stranici medijske kuće AOL je pogrešno prezentovani snimak, na kome se potencira na inforamaciji da je se radi o izbeglici videlo čak 14 miliona ljudi. 

Pored toga na društvenim mrežama u Velikoj Britaniju su se pojavili snimci sa lažnim naslovima koji tvrde da se incident dogodio u Velikoj Britaniji. „Ovo se desilo u Britaniji, lokalna učenica je napala nevinu muslimansku devojčicu iz Sirije“ stoju u jednom od prenesenih snimaka koji očito ima za nameru da stvori pogrešnu predstavu o događaju.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite