HETEROFOBIJA UZELA ZAMAH: Crna Gora legalizovala gej brakove, Srbija najavljuje legalizaciju 2019. godine!

HETEROFOBIJA UZELA ZAMAH: Crna Gora legalizovala gej brakove, Srbija najavljuje legalizaciju 2019. godine!

Heteroseksualnoj zajednici je oduzeto unikatno pravo na brak i od sada će u Crnoj Gori brakove moći da sklapaju gej pojedinci. Proces legalizacije zahteva LGBT političkih pokreta je u punom mahu i unašoj zemlji Srbija bi 2019. godine mogla da odobri sklapanje gej brakova, ako sve bude teklo po agendi gej grupacija. Ovakav akt bez referenduma ili javne debate protivnici zakona su okarakterisali kao heterofiju. 

Vlada Crne Gore je na sednici u četvrtak utvrdila nacrt zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji će početi da se primenjuje godinu dana od usvajanja u Skupštini.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović kazala je da se ovim aktom istopolnim parovima daju prava na brak, ali im u ovom trenutku neće biti omogućeno roditeljstvo, starateljstvo i usvajanje dece.

Sklapanje registrovanog partnerstva prilično je slično sklapanju braka, pa taj čin obavlja matičar u prisustvu svedoka, odnosno kumova, u svečanoj sali, a partneri kao i supružnici mogu promeniti prezime ili svom dodati još jedno.

– Ovaj zakon se odnosi pre svega na zajednički život osoba istog pola i na sva ona prateća prava i obaveze koja iz toga proizilaze. Najveći deo prava i obaveza iz ovog akta proizilaze iz prava koji se podrazumijevaju za heteroseksualne parove.. Najveći deo akta je posvećen pravnim dejstvima i to posebno je normirano izdržavanje između partnera, imovinsko pravni odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu, kao i pitanja međusobnog nasleđivanja i poreski status u smislu povlastica koje proizilaze iz zajednigčkog života – navela je Radošević Marović.

– Iako je ovaj predlog zakona doneo jedan obim prava i obaveza koje važe i za bračne partnere, ono što ovim zakonom nije omogućeno je pre svega roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje dece. To zakon ne omogućava. Postoji jedan oblik uzdržavanja i to samo ukoliko drugi partner nije živ ili dete nema živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje deteta – istakla je Radošević Marović.

Ipak Marović istovremeno nije rekala da se protivi davanju privilegija na roditeljstvo i usvajanje dece od strane LGBT parova.

Srbija na korak od legalizacije

Kako kažu iz komisije za izradu Građanskog zakonika, regulisanje gej brakova nalazi se u nacrtu ovog zakonika kao važno pitanje, ali njegovo donošenje neće odmah urediti ovu oblast. Kako objašnjava član komisije prof. Miodrag Orlić, izrada zakona biće gotova do kraja ove godine i predata Vladi Srbije, koja dalje treba da ga prosledi Narodnoj skupštini na usvajanje.

Dinamikom donošenja novih zakona, oduzimanje ekskluzivnog prava na brak od strejt osoba i davalje tog prava istopolinim parovima došla bi na red tokom 2019. ili početkom 2020. godine, ako ne bude nepredviđenih zastoja ili opstrukcija.

Izvor: Vijesti/CDM/Dnevna Gazeta/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite