PIŠTALA U MARKETU: Romkinja napala da je pretresaju zbog „rasizma“, šovinistički komentari na Fejsbuku! (VIDEO)

PIŠTALA U MARKETU: Romkinja napala da je pretresaju zbog „rasizma“, šovinistički komentari na Fejsbuku! (VIDEO)

Novosađanka Nataša Knežević optužila je radnike Maksija da su je nepravedno pretresali kada je automat na izlazu zapištao, što je indikator da je osoba izašla iz prodavnice sa robom koja nije otkucana to jest plaćena. Snimak je izazvao lavinu komentara dok neki veruju rečima Kneževićeve, drugi tvrde da se radi o iskorišćavanju predrasuda da je većina u Srbiji navodno diskriminatorska, kao i da ovakvi istupu šire mržnju prema većinskoj populaciji.

Nakon velikog broja deljenja spornog snimka nisu izostali i šovinistički komentari. 

Knežević je u video snimku iznela teoriju da su radnici izabrali da nju pretresu zbog njenog porekla, iako je procedura da se svaki korisnik prilikom čijeg izlaska zapišti automat mora da bude proveren.

Kako tvrdi autorka snimka ona navodno nije bila jedina koja je zapištela, nego je neverovatnim sledom događaja bila treća osoba za redom kojoj je senzor za proveru neotkucane robe zapišteo.

Romkinja tvrdi da su radnici navodno samo njoj tražili da isprazni torbu i džepove i da skine jaknu. Ona dodaje da je kada je ušla u verbalni sukob sa zaposlenima neko od prolaznika dobacio „zna se zašto tebi ovo rade“, aludirajući da nije pretresana zato što je senzor zapištao nego zbog toga svoje nacionalne i rasne pripadnosti.

Snimak je pun duboko podeljenih komentara od onih koji veruju Kneževićevoj, do onih koji pokazuju izrazito negativan stav prema većinskoj populaciji nazivajući je zatucanom. Pored toga pojedinci pozivaju na tužbe protiv radnika. Nisu izostali i auto-šovinistički komentari da je naš narod glup i da nikada neće krenuti napred.

Istovremeno pojedinci su širili rasističke stereotipe o tome da su lopovi bele boje kože i da su oni ti koji kradu skoro svaki dan, „moja drugarica ima radnju i skoro svaki dan uhvati lopova-uvek su beli i srednjeg staleža“ napisala je korisnica Fejsbuka Biljana Maksim.

Sa druge strane veliki broj građana osuđuje ovakvo ophođene i tvrde da Knežević pravi teorije zavere, „Gluposti i mene su par puta vraćali i nisu ništa našli…problem bude do artikla…i šta sad ako si Rom ne sme da te zaustavi“

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite