GORE STAMBENE ZGRADE: Makron uhapsio lidera Žutih prsluka, opozicija se neće tolerisati! (VIDEO)

GORE STAMBENE ZGRADE: Makron uhapsio lidera Žutih prsluka, opozicija se neće tolerisati! (VIDEO)

Lidera pokreta Žutih prsluk Erika Droueta uhapsila je francuska policija i nalazi se u zatvoru jer je navodno u sredu po prvi put posle 2 meseca demonstracija organizovao proteste bez prijave, tvrdi javni tužilac. Neredi se nisu smirili ni ove nedelje.

Ovo nije prvo hapšenje lidera opozicionog pokreta, policija je pre nekoliko dana optužila Droueta da je bio u posedu pištolja, dok opozicioni pokret tvrdi da se radi o policijskom podmetanju vatrenog oružja. Veliki broj žutih prsluka okupio se ispred Trijumfalne kapije u znak protesta.

Demonstracije u Parizu traju skoro 2 meseca, a povod je loša ekonomska situacija u zemlji porast broja ljudi koji žive ispod granice siromaštva u Francuskoj, medijski mrak i Makronova neispunjena obećanja po pitanju ilegalne migracije.

Na strani Droueta su i radikalno levičarski aktivisti koji bez obzira na ideološke razlike ocenjuju da je nepravedno uhapšen. Žan-Luk Melenšon je napisao na svom Tviteru „Opet je uhapšen Erik Drouet, zašto uhapšen? Zloupotreba moći. Policija u službi političara maltretira pokret Žutih prsluka.“

Prilikom hapšenja okupljeni demonstranti su uzvikivali „Diktatura, diktatura…“, dok je Drouet odveden u prisustvu velikog broja pripadnika žandarmerije.

Makron je nakon teških nereda obećao da će povući odluku o taksama na gorivo i obećao je povećanje minimalne plate, kao i smanjenje poreza za penzionere. Ipak protesti su se uprkos njegovim obećanjima nastavili.

Protekle nedelje na ulicama su se mogli videti požari i teški sukobi sa policijom. Na jednom video snimku sa ulica francuske prestonice snimljen je pokušaj da se zapali ulaz u stambenu zgradu.

Rouen

ROUEN : la porte de la banque de France, gestionnaire du système EURO, est en flammes.

Posted by Boris Le Lay on Saturday, 29 December 2018

Izvor: Dnevna Gazeta

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite