BEZOBRAZLUK DRŽAVE: Ukida se pravo na besplatno lečenje, ukoliko ste propustili preventivne preglede!

BEZOBRAZLUK DRŽAVE: Ukida se pravo na besplatno lečenje, ukoliko ste propustili preventivne preglede!

Korisnici zdravstvenog osiguranja koji budu propustili skrining preglede izgubiće svoje pravo na besplatno lečenje i plaćaće 35 odsto pune cene lečenja, piše u predlogu Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je stigao u Skupštinu 9. januara. 

Foto: Pixabay
Prema informacijama iz resornog ministarstva, uskoro će na snagu stupiti novi zakon u čijem se predlogu direktno kažnjavaju građani koji nisu došli na preventivne preglede.
Novim zakonom se planira da država potroši manje novca na zdravstenu negu građana, jer će određeni broj poreskih obveznika koji ne odu na pregled ostati bez besplatnog lečenja u slučaju bolesti.
Najmanje 65 odsto izdvaja se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja za lečenje bolesti čije je rano otkrivanje predmet ciljanog preventivnog pregleda, odnosno skrininga ukoliko se osigurano lice nije otišlo na preventivni pregled a ta bolest je dijagnostikovana u periodu do narednog ciklusa pozivanja„, navedeno je u predlogu zakona. U prevodu, ukoliko se osiguranik razboli, plaćaće do 35 odsto usluge lečenja.
Prema rečima lekara na poziv za skrining mamografiju odazove se svaka druga ili čak svaka treća pozvana žena starosti od 50 do 69 godina.
Dr Ljubica Mrdaković Todorović, narodna poslanica Vučićeve SNS i članica Odbora za zdravlje i porodicu, kaže da je potrebno menjati svest građana. Veliki broj građana odazvao se na besplatne preventivne preglede koje je organizovalo Ministarstvo zdravlja, što znači da ipak ima nade da se svest ljudi može promeniti.
Skrininzi se mogu raditi za masovne nezarazne bolesti, kao i kod otkrivanja kardiovaskularnih, celebrovaskularnih bolesti, dijabetesa i kod karcionoma različitih organa.
Kao ginekolog sam imala priliku da se susrećem sa pacijentkinjama koje po 15 godina nisu došle kod lekara, a kada ih pitam zašto, kažu ‘nemam nikakve simptome’ ili ‘osećam se dobro’„, navodi poslanica SNS Mrdaković Todorović.
Izvor: Blic/Dnevna Gazeta
Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite