JELENA MILIĆ NAPADA PROTESTE: Zašto ih organizuju oni koji su za Rusiju?!

JELENA MILIĆ NAPADA PROTESTE: Zašto ih organizuju oni koji su za Rusiju?!

Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda pozvao je danas organizatore i učesnike protesta „1 od 5 miliona“ da se jasno odrede prema aktivnostima u stavovima Vojnog sindikata Srbije na čelu sa Novicom Antićem i savetnika SzS za odnose sa Rusijom i Evroazijom Mlađana Đordevića.

CEAS u saopstenju navodi da je vreme „zapitati se ko tačno stoji iza protesta i sa kojim tačno ciljem“.

Tvrdi da Antić i Đordević – imaju slične stavove o eventualnom kompromisu sa Prištinom, slične ruske veze, sličan nesekularni odnos prema ulozi crkve u društvu, sličan stav prema političkom zapadu generalno, a sada sličnost i kroz zajedničku podršku protestima, CEAS ukazuje na nedavnu posetu delegacije VS S Rusiji, u kako kaže, „vrlo složenom trenutku pregovora Beograda i Prištine“, za koje se nada da će se što pre „završtiti kompromisom između SAD, EU i dve strane, i da mu se Rusija, ako je uistinu prijatelj Srbije, neće opirati“.

Delegacija V S S je primljena na najvišem nivou od strane ruske Dume i više vojnih i veteranskih organizacija – Oficira Rusije, Saveza desatnika Rusije, Javne vojne i veteranske organizacije Bojevo Bratstvo, koje okuplja vojna i veteranska udruženja iz preko 30 zemalja Evroazijske unije i svetu, saopštava CAES.

Ta nevladina organizacija navodi da Antić smatra da su Srbi i Rusi jedno te isto i da je tokom posete izjavio da država Rusija i Ruska pravoslavna crkva stoje čvrsto na stanovištu da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije, što je vrlo značajno u aktuelnom geopolitičkom trenutku.

Kako je Antić nedavno podržao proteste i najavio učešće VS S u njima, CEAS smatra da je bitno da se predstavnici i oni koji proteste logistički podržavaju jasno odrede o ovoj okolnosti, koja prema stavu te NVO, zasigurno ne ide na ruku evropskim perspektivama Srbije, ali ni miru i stabilnosti regiona zapadnog Balkana.

Prema mišljenju CAES-a, Antić i VS S u svojim izjavama i saopštenjima sve češće pokazuju da ne poštuju osnovne principe demokratskog nadzora oružanih snaga koje su propisane Ustavom i zakonima i to u političko-bezbednosno izuzetno složenom periodu oko pregovora Beograda i Prištine kada, kako se kaže, državno rukovodstvo Srbije i njeni građani moraju da demonstriraju visok stepen razumevanja svih implikacija pojedinih poteza i odluka.

CEAS smatra da evropskim perspektivama Srbije ne idu na ruku ni aktivnosti savetnika Saveza za Srbiju (SzS) za odnose sa Rusijom i Evroazijom Mlađana Đordevića.

Ta NVO tvrdi da je on saradnik supruge ruskog premijera Dimitrija Medvedeva, oštrog oponenta kompromisu sa Prištinom.

U saopštenju CAES-a se navodi da je Ðorđević je kao predsednik organizacije „Naša Srbija“ u decembru 2016. godine, prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji sa Sveruskom društvenom organizacijom, izjavio da „Evropska unija uslovljava članstvo Srbije u njoj nemogućim uslovima, poput priznavanja lažne države Kosovo, dok zemlje EU i NATO zajedničkim snagama vrše pritisak na našu zemlju da uvede sankcije Rusiji“.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite