MERKEL PORUČUJE IDITE PEŠKE: Protesti Žutih prsluka zbog zabrane dizel automobila! (VIDEO)

MERKEL PORUČUJE IDITE PEŠKE: Protesti Žutih prsluka zbog zabrane dizel automobila! (VIDEO)

Masovni protesti pogodili su Štutgard nemački centar automobilske industrije, zbog zabrane voženja vozila koja idu na dizel gorivo. Demonstranti su nosili žute prsluke. 

Od prvog januara jedino vozila koja ispunjavaju Euro 5 standarde o emisiji gasova imaju dozvolu da se voze ulicama Štutgarda, grada u kome se nalaze fabrike Mercedesa, Volcvagena i Poršea kao i najvećeg dobavljača delova za automobile firme Boš.

Demonstranti su nosili transparente „Pro-dizel“ i „Dizel mobiliše vozače“, a okupljanje je počelo ispred fabrika za proizvodnju automobila.

Jedan od organizatora protesta rekao je da će ovaj propis imati negativan efekat na desetine hiljada ljudi koji ne mogu da priušte nove automobile.

Takozvane organizacije za zaštitu životnog okruženja su u nizu sudskih procesa nametnule slične zabrane u brojnim nemačkim gradovima kako bi se poklopili sa propisima evro-birokratije u Briselu. Kritičari ovakve odluke kažu da su te iste organizacije na platnom spisku visokotehnoloških kompanija koje pod izgovorom ekologije žele da izbace konkurenciju sa tržišta.

Berlin, Majnc, Hamburg i Bon su limitirale pravo na korišćenje dizela, dok će put u okolini Esena biti zabranjen za vožnju automobila. Kao kontra reakcija organizatori protesta pozvali su Nemce da izađu na ulicu u Žutim prslucima koji su brendirano na protestima protiv taksi na benzin u Francuskoj.

Režim Angele Merkel se nalazi u velikoj krizi zbog rasta opozicionog AfD koji se zalaže za vraćanje demokratskog suverniteta i izlazak iz EU. Vladu su ozbiljno uzdrmali i porast medijske cenzure kao i brojna zataškavanja migrantskog nasilja, a nedavno je lider AfD za grad Bremen burtalno pretučen letvama dok je lider te stranke Alis Vejdel optužila Angelu Merkel za podsticanje na nasilje.

Izvor: Dnevna Gazeta/APF

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite