ZGAREŽ I PEPEO: Francuzi pale zastave EU, policija juriša na goloruki narod! (VIDEO)

ZGAREŽ I PEPEO: Francuzi pale zastave EU, policija juriša na goloruki narod! (VIDEO)

Građanski protesti u francuskoj još jednom su pokazali koliko je duboko nezadovoljstvo Francuza politikama Evropske unije.

 

 

Grupa demonstranata u Parizu odlučila je da u okviru protestnog performansa zapali zastavu Evropske unije. Demonstranti su zastavu polili benzinom stavili na komad drveta i podigli da bi okupljena masa mogla da vidi kako gori simbol EU .

Okupljeni demonstranti u žutim prslucima su skandirali i fotografisali paljenje, a mogle su se čuti i brojne ovacije.

organizovao je demonstracije u Parizu i drugim francuskim gradovima i tom prilikom su objavili da je za povređivanje velikog broja ljudi tokom protesta kriva policija.

Protesti su juče organizovani po 12. put kako bi se izrazilo protivljenje politici predsednika Emanuela Makrona, a ove nedelje „Žuti prsluci“ žele da odaju počast osobama povređenim od početka održavanja protesta.

Protesti u Francuskoj počeli su kao revolt protiv ideje Emanuela Makrona da poveća takse na benzin, ipak kako demonstracije odmiču na površinu isplivavaju dublji problemi sa politikom predsednika Francuske.

Na društvenim mrežama cirkulišu različite verzije zahteva Žutih prsluka u svima se nalazi zahtev da Francuska napusti Evropsku uniju i NATO. Grupe protestanata danas su širom Pariza skidale sa jarbola zastave EU koje stoje pored državne zastava kako bi na jarbolima ostali samo francuski simboli.

Nakon što je Makron odustao od povećanja taksi na goriva, protesti su se prvobitno smanjili u obimu. Međutim u poslednjih nedelju dana došlo je do naglog rasta broja demonstranata koji su i dalje nezadovoljni drastičnim padom životnog standarda i autoritarnom kontrolom medija.

Na video snimcima koji dolaze iz prestonice Francuske se može videti i policija koja bez ikakvog povoda juriša na demonstrante koji mirno protestvuju.

Izvor: Dnevna Gazeta/RTS

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite