KUPUJEMO NOVE MIGOVE: Srbija uzima od Lukašenka 4 aviona

KUPUJEMO NOVE MIGOVE: Srbija uzima od Lukašenka 4 aviona

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odobrio je isporuku četiri modernizovana „miga 29“ za Vojsku Srbije. Tako će naša država uskoro imati eskadrilu od 14 ovih aviona.

Foto: Vikipedija

Kako se saznaje, svi detalji međudržavnog vojno-tehničkog sporazuma sa Minskom dogovoreni su, a naši oficiri su u Belorusiji već izabrali avione. Vazduhoplovi će biti remontovani, posle čega će biti prebačeni u našu zemlju.

Povoljni uslovi

Prema pisanju beogradskih medija dobro obavešteni izvori tvrde da je zvanični Minsk pred državno rukovodstvo Srbije stavio ponudu koja podrazumeva povoljne uslove.

– Sva četiri aviona biće potpuno remontovana, što znači da će im vek trajanja biti znatno produžen. Naravno, i ovi avioni biće podignuti na klasu „četiri plus“, kao i prethodni koje smo dobili od Moskve – navodi jedan od sagovornika, koji je zbog osetljivosti vojnih informacija insistirao na anonimnosti.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je još krajem prošle godine rekao da će Srbija imati ukupno 14 letelica koje će štititi naše nebo. Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da će Avojska Srbije sada imati pojačanu eskadrilu moćnih i modernizovanih lovaca.

– Da li imate deset ili 14 migova 29 jeste veoma bitna razlika u operativnoj efikasnosti i vatrenoj moći. Srbija ovim postaje sposobna da trenutno odgovori na više vrsta oružanih provokacija na više lokacija. Ovakva eskadrila, kada se kompletira, uz raketne sisteme, može da pruži veoma pouzdanu zaštitu jedinica i teritorije od napada iz vazduha . podvlači Karan.

Poruka agresorima

– Ovim činom se pokazuju ekonomski i vojni potencijali naše zemlje, koji odvraćaju svakog potencijalnog agresora. Srpsko rukovodstvo pokazuje čist primer odbrambene politike, bez pretenzija na tuđe teritorije, ali i snažnu poruku svima da možemo i hoćemo samostalno da branimo svoju teritoriju – kaže Bjegović dekan Fakulteta za bezbednost „Edukons“.

Izvor: Informer/Srbijadanas.com

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite