SRBIJI FALE JEFTINIJI RADNICI: Avganistanac otvorio firmu, dovodi ženu u 5 dece!

SRBIJI FALE JEFTINIJI RADNICI: Avganistanac otvorio firmu, dovodi ženu u 5 dece!

Direktor APC Radoš Đurović kaže da oni aktivno učešću u zapošljavanju migranata i da Srbija ima deficit radnika u mnogim oblastima. Ipak iza toga stoji i ekonomski razlog je je prosečna plata u Avganistanu duplo manja nego u Srbiji pa su migranti spremni da rade za manje plate od naših građana. 

 

U Srbiji je više od 30 migranata u 2018. godini dobilo radnu dozvolu i zaposlilo se uz pomoć Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC), a Abdulah iz Avganstana otvorio agenciju za prevođenje i tako postao migrant preduzetnik u našoj zemlji.

Četrdesetogodišnji Abdulah u Srbiji živi skoro tri godine, a azil u našoj zemlji dobio je krajem prošle godine.

Da se okuša kao samostalni preduzetnik odlučio je da bi, kako kaže, pomogao ali i nevladinim organizacijama i svim drugim institucijama koje se u Srbiji bave migrantima.

„Kada sam pre tri godine došao u Srbiju, bilo je teško naći prevodioca za pašto i urdu jezike”, ispričao je za preduzetnik koji nije želeo da stane pred kameru strahujući za bezbednost svoje porodice u Avganistanu koja bi mogla da bude izložena osveti talibana od kojih je i sam pobegao.

Abdulah kaže da je uspeo uz podršku APC koji mu je, takođe, pomogao da dobije i ličnu kartu, dozvolu za rad i azil kaže Abdulah, koji još nije savladao srpski jezik.

„Recimo, u banci nisu želeli da otvore račun jer imam običnu, a ne čipovanu ličnu kartu, pa su tražili pasoš…”,

„Ovde sam stekao prijatelje s kojima se posećujem i izlazim u kafane”, priča Abdulah čija supruga i petoro dece žive u Avganistanu, a nada se da će uspeti da ih dovede u Beograd.

„Ja sam uspeo da pobegnem, ali brinem za svoju porodicu”, kaže Abdulah. Direktor APC Radoš Đurović kaže da je Abdulahov uspeh kruna poduhvata tog centra koji pomaže migrantima da pristupe tržištu rada, dobiju radne dozvole, pronađu zaposlenje, ali ih priprema izlazak iz kampova.

Kada se ljudi osamostale, postaju bitni i u ovoj sredini, tako joj pomažu i postaju deo nje. To je obrazac kako bi u budućnosti migranta trebalo da se snađu – kaže Đurović.

Navodi da je postupak da Abdulah otvori prevodilačku agenciju trajao oko dva meseca i ističe da je to prvi primer koji bi trebalo da ohrabri i druge migrante u Srbiji da pokrenu svoj posao.

„Postoji velika potreba za radnom snagom u različitim vrstama poslova, tako da su poslodavci počeli sami da nas kontaktiraju. S druge strane, mnogi poslodavci se iznenade kada im se obratimo jer ne veruju da ima migranta spremnih za rad. Brzo im razbijemo predrasude, a i oni sami preporučuju izbeglice drugim poslodavcima”, priča Đurović.

Ipak iza Đurovićeve priče o Srbima sa predrasudama stoji daleko dublji motiv, naime migranti iz Avganistana rade za daleko manju platu nego naši radinici pa je u toj zemlji prosečna plata  više nego duplo manja nego u Srbiji.

Da bi migranti u Srbiji dobili radnu dozvolu i zaposlili se, neophodno je da podnesu zahtev za azil, a pravo na rad stiču devet meseci od početka azilnog postupka.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite