SPREMAJU SE NOVI ZAKONI: Transvestitima obavezna transplantacija ženske materice!

SPREMAJU SE NOVI ZAKONI: Transvestitima obavezna transplantacija ženske materice!

Prvo dete rođeno iz materice transplantirane na telo transvestita rođeno je u Braziu 2017 godine. Britanski hirurzi sada pozivaju na promenu zakona ko kojima bi transvestitima bilo obezbeđeno neotuđivo pravo preseđivanje materice kako bi mogli da „imaju decu“.

Foto: Pixabay

Kritičari ideje ističu da lekari žele da sebi naprave dodatni posao i da takva transplantacija nije nužna po zdravlje transvestita i da ne može biti pravo. Pored toga presađena meterica ne može da proizvodi jajne ćelije već je potrebno ubaciti embrion druge osobe u nju.

Brazilski doktori su prošle godine izvršili porođaj transvestita, kome je beba napravljena iz metode više nego kontroverzne transplantacije materice od mrtve žene.

 

Hirurg Kirstofer Inglfild (Christopher Inglefield) osnivač Londonske transrodne klinike kaže da su danas moguće prve transplantacije materice na transvestite i da danas „transrodni otac može da porodi svoju bebu i da beba može da se rodi bez majke“.

Inglfild kaže da je ova procedura pionirska i izuzetno bitna za „trans-žene“ to jest biološke muškarce  koji za sebe tvrde da su žene. Doktor istovremeno ima daleko bizarniji plan kako bi se raširila popularnost procedura promene pola.

Kako navodi ukoliko smo uveli uveli pravo na transplantaciju materice heteroseksualnim ženama, onda bi ista procedura trebala da se obezbedi kao neotuđivo pravo za transvestite, jer i oni žele da rode decu kao i neplodne žene.

 

HFEA državna organizacija za oplođavanje ljudskih embriona potvrdila je da ne postoje zakoni koji bi sprečili da transvestit dobije transplantaciju materice.

Doktor Inglfild kaže da je malo verovatno da bi „transvestitska žena“ mogla da se porodi već bi bilo potrebno da se izvrši carski rez. Pored toga transvestit ne bi mogao da iznese trudnoću bez davanja veštačkih hormona i posebne lekarske terapije koja bi replicirala hormonske promene kod trudne žene.

Inglfild je za Mirror upadljivo preskočio da pomene činjenicu da takva meterica ne bi proizvodila jajne ćelije, već da bi bilo potrebno u praseđenu matericu ubaciti oplođeni embrion druge osobe, jer telo muškarca transvestita ne može da proizvede jajne ćelije. Prema tome materica bi bila presađena samo kako bi transvestit mogao da nosi dete u njoj do trenutka kada bi bilo izvađeno carskim rezom.

Drugi hirurzi podržali su ideju Ingelfilda da treba promeniti zakone da bi transvestiti imali pravo na matericu.  Ričard Polson (Richard Paulson) bivši predsednik američke asocijacije za reproduktivnu medicinu rekao je da ne postoje anatomski razlozi zašto ne bi vršili uspešne transplantacije materice na transvestite.

Srđan Saso iz imperijalnog koledža Londona koji se specijalizovao za transplantacije materice kaže da je za njega procedura „ekstremno uzbudljiva“.

Ipak uprkos upadljivo pozitivnoj prezentaciji ideje obaveznih transplantacija materice, statistika ovih procedura je poražavajuća. Od 29 transplantacija materice u svetu iz preseđenih materica do sada je rođeno samo 11 beba, a transplantacija na transvestitu u Brazilu je bila neuspešna prvih 10 puta.

Kritičari ideje ističu da je ona teranje inata sa biologijom i prirodom, kao i da su procedure nepraktične i besmislene jer će transvestit roditi dete kome on nije majka već je oplođeno tuđom jajnom ćelijom. Istovremeno protivnici ideje veruju da lekari koji su se specijalizovali za promenu pola samo žele više mušterija to jest da zarađuju veći novac, zamlaćivajući osobe slabog karaktera.

Republika Srbija je novim zakonom uvela operaciju promene pola kao deo zdravstvene zaštite, pa se tako danas operacije transvestita finansiraju novcem poreskih obveznika. Trenutno po našim zakonima nije zakonom zabranjeno izvršiti transplantaciju materice muškarcu.

Izvor: Dnevna Gazeta/Mirror

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite