SEPARATISTI AKTIVIRANI: Čanak formira front protiv „srbijanskih partija“ u Vojvodini!

SEPARATISTI AKTIVIRANI: Čanak formira front protiv „srbijanskih partija“ u Vojvodini!

Predsednici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije Nenad Čanak i Aleksandar Odžić kreću u sredu u formiranje tzv. vojvođanskog fronta. A kažu da im je cilj borba za „autonomiju severne pokrajine“, u čemu ih, navode, sprečavaju „srbijanske partije“?! 

Uporedo sa ovom akcijom, Čankova partija podnela je prošle nedelje Skupštini Srbije rezoluciju, ali i predlog zakona o finansiranju Vojvodine kako bi se promenio Ustav, a pokrajina dobila „punu autonomiju“, pa čak i Poresku upravu.

Za političkog saborca u „bici“ za Vojvodinu, Čanak je izabrao Odžića, poznatog po separatističkim izjavama poput one da je „Vojvodina republika“. On je, takođe, isticao da građani severne pokrajine treba na referendumu da se izjasne o samostalnosti. Izjavljivao je i da poštuje to što su se građani Kosova izjasnili za nezavisnost. I Čanak je u poslednje vreme davao izjave u sličnom tonu, podržavši separatiste iz Katalonije.

Cilj udruživanja u front je, kako je najavljeno, „objedinjavanje svih stranaka i nevladinih organizacija koje su spremne da se akciono i politički ujedine zarad postizanja zajedničkog političkog cilja, a to je vraćanje pune autonomije Vojvodini“. Pod tim se, kažu, podrazumeva da pokrajina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali i izvorne prihode i imovinu garantovanu Ustavom.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže nam da, po starom običaju, kad god Srbija rešava neki ozbiljan problem, sa leđa udare vojvođanski separatisti da joj oslabe poziciju:

– Vojvodina ima autonomiju, ali za razliku od vremena kada su ligaši bili na vlasti i odlučivali, sada nema lopova. Oni su imali prilike da pokažu koliko brinu o Vojvodini, ali se potvrdilo da su samo dobro brinuli o svojim džepovima. Bilo kakvo pokretanje separatizma je apsolutno neprihvatljivo i ubeđen sam da građani neće podržati te njihove avanture, koje mogu biti pogubne. Takve radikalne ideje nikome nisu donele dobro, a mislim da se njima služe jer su nevidljivi, pa na ovaj način pokazuju da postoje.

Komunalna koalicija

Na pitanje zašto su naprednjaci zajedno sa LSV u vlasti u Novom Sadu, Jovanov kaže da je to komunalna koalicija:

– Radi se o pitanjima gde će biti koja ulica, vodovod, kontejneri, tehničke stvari. Tu nema politike.

Izvor: Večernje Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite