RATNI PROFITERI: NVO oprale 500 miliona dolara preko rada sa migrantima! (VIDEO PRIZNANJE)

RATNI PROFITERI: NVO oprale 500 miliona dolara preko rada sa migrantima! (VIDEO PRIZNANJE)

Koliko puta ste čuli da neprofitne nevladine organizacije pomažu migrantima iz humanosti i lične satisfakcije, da se radi o volonterima koji ne traže ništa za uzrat? Koliko vam je to uverljivo? NVO za pomoć migrantima ERCI, našla se pred sudom zbog pranja novca, a vođa NVO snimljen je skrivenom kamerom u razgovoru sa svojim advokatom kako potvrđuju da su prali novac. 

Ratovi u Siriji i Iraku su odavno završeni, ipak političke nevladine organizacije i dalje insistiraju da moramo pomoći izbeglicama koje beže od ratnih razaranja. Čemu toliki fanatizam? Zbog čega te iste NVO ne preorijentišu svoje delovanje u zemlje iz kojih migranti dolaze kako bi im pomogli da ih obnove? Zato što je to loše po njihov biznis.

Film Borderless je u svom novom trejleru prikazao razgovor jednog od „humanistarista“ iz NVO pod nazivom ERCI koja je godinama tvrdila da pomaže onima koji su u nevolji, dok su celo vreme prali novac zarad ličnog bogaćenja. Možda bi Srbija kao zemlja koje je promenila zakone kako bi lakše primali migrante trebala da nauči nešto iz ovog događaja.

Novinari istraživači pozirajući kao aktivisti koji podržavaju migraciju, snimili su intervju sa Panosem Moraitisem političkim vođom  nevladine organizacije ERCI, koji je prema pisanjima grčkih medija pod istragom za pranje preko 500 miliona evra.

Navedena NVO operisala je na ozloglašenom grčkom ostrvu Lezbos, poznatom kao jedan od najvećih kampova za ilegalne migrante, sve dok vođe organizacije nisu pohapšene zbog istrage o pranju novca. Moraitis se trenutno brani sa slobode.

Ostali najistaknutiji članovi organizacije su dali ostavke u strahu da bi mogli da budu uhapšeni, ali kako je otkriveno ERCI i dalje operiše neformalno (ilegalno).

Njihov vođa Panos Moraitis pristao je da snimi kratak intervju sa nezavisnim novinarima koji su mu rekli da podržavaju njegove stavove, da je potrebno pomoći „izbeglicama“ i nastaviti sa procesom migracije. Ovo je bila retka prilika u kojoj, se mogla videti dvoličnost NVO aktivista i razlika između onoga što govore u javnosti i šta rade kada misle da su kamere ugašene.

Kako kaže Moraitis njegov sudski proces se odnosi na „optužbe su špijunaža, davanje pristupa državnim tajnama, podsticanje krijumčarenja ljudi, pranje novca, falsifikovanje i kršenje zakona o telekomunikaciji“, a na optužbe da je sve radio radi lične koristi i da se bavio trgovinim ljudima, Moraitis kaže da su montirane.

Kako optuženi kaže u toku krize je „pomogao“ 55.000 ljudi. Istovremeno ERCI je bila mala organizacija u čijem radu je učestvovalo 600 do 700 „volontera“.

Panos je ne znajući njihov identitet pozvao novinare na sastanak sa svojim advokatom, misleći da se radi o pro-migrantskom mediju. Dok su krišom diktafonom snimali razgovor sa advokatom i vođom NVO usledilo je priznanje da je ipak vršeno pranje novca.

Evo šta je rekao advokat koji je po svemu sudeći bio povezan sa Panosom u vreme kada je ERCI još bila aktivna. „Država vas goni za pranje nepoznate sume novca. Mediji u Grčkoj kažu 500 miliona. U stvarnosti suma je 500.000 evra. Ukoliko poznajete NVO znate da je to mala suma, za tri godine. Prali smo novac“.

O kojoj sumi novca se zaista radi verovatno nikada nećemo znati, grčki mediji tvrde 500 miliona evra, dok kriminalci iz NVO govore da su oprali „samo“ pola miliona evra, ipak ukoliko malo razmislimo o brojci migranata kojima je Panos „pomogao“ na početku snimka je rečena brojka od 55.000 ljudi, pa bi time na 500.000 evra imali samo 10 evra profita po migrantu što izgleda kao veoma mala svota novca za standarde EU pogotovo za posao krijumčarenja ljudi. Teško je spekulisati, ali svota koje je priznata na snimku ne deluje uverljivo.

Ipak  bez obzira na to da li se radi o 500 hiljada ili 500 miliona evra, najveća vrednost snimka je što otkriva dvoličnost političara u nevladinim oraganizacijama, razliku između javnost nastupa pojedinih humanista i realnost krađe fondova i pranja novca, a sve dok se igra na kartu emotivnog impulsa i saosećanja prema „izbeglicama“ koji su izbegli iz država u kojima rata više nema.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite