HAOS U BEOGRADU: Opozicija blokirala skupštinu, SNS poslala žene u prvi red! (VIDEO)

HAOS U BEOGRADU: Opozicija blokirala skupštinu, SNS poslala žene u prvi red! (VIDEO)

Ispred zgrade Gradske uprave Beograda za 10 sati bila je najavljena konferencija za novinare SzS, o, kako su najavili, sprečavanju projekata koje grad planira. 

Članovi SzS, predvođeni liderom „Dveri“ Boškom Obradovićem, blokirali su ranije danas ulaz u Skupštinu grada Beograda.

Nakon blokade, koja je trajala nešto više od sat vremene i gde je došlo do verbalnog sukoba sa ženama iz Skupštine grada, opozicija i okupljeni uputili su se ka Trgu Republike gde su sa skinuli građevisku zaštitnu ogradu i odneli je, kao vid protesta, ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Protest je tu i završen.

Do blokade Skupštine grada došlo je nešto posle 10 sati, kada su demonstranti predvođeni Obradovićem blokirali sam ulaz u zgradu. Tokom blokade, u nekoliko navrata, došlo je do verbalnog okršaja sa ženama zaposlenim u gradskoj skupštini, koje su izašle ispred i napravile živi zid na ulazu u zgradu Starog dvora kako bi blokirale okupljene demonstrante.

Okupljeni su nakon blokade skupštine, gde su tražili da im se obrati gradonačelnik Zoran Radojičić ili njegov zamenik Goran Vesić, na poziv organizatora, krenuli ka Trgu Republike gde je u toku građevinska rekonstrukcija.

Boško i demonstranti su na Trgu Republike skinuli zaštitnu ogradu, i potom krenuli sa ogradom u rukama ka zgradi Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gde su doneli i postavili zaštitnu ogradu.

– Rekonstrukcija REM-a je nešto što je neophodno ovom gradu. Danas smo prisustvovali nemilim scenama ispred Skupštine grada, jer nam je onemogućeno da ukažemo na problem uništavanja grada. Doživeli smo poniženje – poslate su dame da se obračunaju sa nama. Zašto nisu primili naš zahtev da razgovaramo sa gradonačelnikom koji smo danas podneli – rekao je Boško Obradović, koji je naveo da je Kolarčeva ulica, gde su skinuli zaštitnu ogradu, simbol blokade grada.

On je, istovremeno, optužio gradsku vlast da zatvara ulice i rekonstruiše centar da bi onemogućili i osujetili proteste „1 od 5 miliona“ koji se svake subote održavaju u Beogradu.

Ulice kojima se kreću demonstranti bile su blokirane za saobraćaj, a vozači koji su se tu zatekli su negodovali.

Protest ispred Skupštine grada

Prethodno su ispred Skupštine grada bile dve grupe okupljenih, žene iz skupštine i demonstranti, koji su se prepucavali o tome „ko koga plaća“ i „ko zbog koga ne može da nađe posao“…

Žene su sedele na stepeništvu ispred skupštine i blokirale sam ulaz u zgradu, dok je opozicija stajala nadomak ulaza i zahtevala da im se obrati gradonačelnik ili njegov zamenik.

U Skupštini je na samom početku protesta bila u toku Sednica za rodnu ravnopravnost, a okupljeni ispred zgrade uzvikuju parole protiv gradske vlasti. Oni dozivaju zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, gradonačelnika Zorana Radojičića, kao i pomoćnika gradonačlenika Andreju Mladenovića.

Boško Obradović je bio na samom ulazu u skupštinu, a sa njim u društvu su bili i drugi lideri SzS – Borko Stefanović i Janko Veselinović.

Ispred ulaza u Skupštinu grada nalazi se i vozilo hitne pomoći, a u više navrata čule su se sirene.

Verbalni sukob sa ženama

Grupa žena zaposlenih u Skupštini, koje su u trenutku blokade izašle iz zgrade, uzvikivale su Bošku Obradoviću i okupljenima: „fašisti, fašisti“..

U nekoliko navrata verbalno su se sukobile dve grupe okupljenih. Naime, tokom meteža dvema ženama je pozlilo, a okupljeni domonstranti skandirali su „Onesvesti se!“, na šta su im žene okupljene ispred skupštine uzvratile sa „Sram vas bilo!“ i „Ovo je vaš obraz“.

Pala žena Skupština grada
– Dve žene su pale zbog vas, sram vas bilo – vikali su im, na šta im žene iz „opozicionog bloka“ odgovorile: „Što vičete, probili ste mi uši!“

Inače, demonstranti su ženama iz skupštine doneli i ponudli sendivče, ističući da je reč o „botovima“ Srpske napredne stranke.

Pogledajte trenutak kada je jednoj od okupljenih pozililo:

Jovanović: Zahtev za razgovor sa gradonačelnikom

Demonstrantima su se obratili šef odborničke grupe SzS u skupštini Nikola Jovanović i predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać.

– Jutros sam u Skupštini grada podneo zahtev da razgovaram sa gradonačelnikom da bi nam objasnio zašto ne obavlja svoju funkciju, nego umesto njega to radi Vesić. Pitam se da li Beograd ima gradonačelnika, da li je bolestan, da li je sprečen… – rekao je, između ostalog, Jovanović.

Obradović i Jovanović su optužili gradske vlasti da su, umesto da odgovore na njihov zahtev, isturili pripadnice nežnijeg pola da „blokiraju ulaz“.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite