KURC OTREZNIO VLAST U SRBIJI: Budite svesni nećete ući u EU, Kosovo je problem!

KURC OTREZNIO VLAST U SRBIJI: Budite svesni nećete ući u EU, Kosovo je problem!

Kako je naveo, građani Srbije moraju da budu svesni „da bez efektivne i jasne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti pristupanja EU“

Svako moguće rešenje kosovskog problema morati da ima podršku velikih sila, pogotovo stalnih članica Saveta bezbednosti UN, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Istakao je da građani Srbije moraju da budu svesni da bez jasnog napretka u odnosima Beograda i Prištine Srbija neće moći da se priključi Evropskoj uniji. Stav Austrije je da je Kosovo nezavisna država, pa se može predpostaviti šta Sebastijan Kurc podrazumeva pod napredkom u rešavanju pitanja Kosova.

Sebastijan Kurc je u intervjuu za magazin Kord rekao da im je u interesu da budu u bliskim odnosima sa SAD kada je u pitnju zapadni Balkan, kao i da imaju njihovu podršku u ohrabrivanju napretka u postizanju rešenja za pitanje Beograda i Prištine.

Kako je naveo, građani Srbije moraju da budu svesni „da bez efektivne i jasne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti pristupanja EU“.

– Imamo dobre odnose i sa Beogradom, i sa Prištinom, i pokušavamo da podržimo proces što je više moguće – rekao je austrijski kancelar.

Kurc je ponovio da je oduvek smatrao da je mesto Srbije u Evropskoj uniji, kao i svih drugih zemalja zapadnog Balkana, dodajući da ono što se dešava na zapadnom Balkanu ima direktan uticaj na Austriju.

Pročitajte još:
UHAPŠEN MIGRANT, SVIREPO ZAKLAO MLADIĆA: Izgledao je srećan, zato sam ga ubio! (VIDEO)
MAKRON OD FRANCUSKE NAPRAVIO AUŠVIC: Policija davi čoveka u fontani! (VIDEO)
OTAC ŽRTVE KOJU JE ZGAZIO MITROVIĆEV SIN: Morao sam na Pink, ubili bi mi drugo dete! (VIDEO)

Austrijski kancelar je dodao da je za pristupanje EU potrebno sprovesti niz reformi i da je u Srbiji pod vođstvom Aleksandra Vučića već sproveden značaj broj reformi.

Na pitanje da li je pristupanje Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana privremeno uklonjeno sa agende Brisela, s obzirom na trenutna dešavanja unutar EU, kancelar Austrije se ne slaže sa tim.

– Šta je moglo da vas dovede do takvog zaključka? Upravo je suprotno, jer je tokom bugarskog i austrijskog predsedavanja EU 2018. proces proširenja stavljen na vrh agende – naglasio je austrijski kancelar. Sa druge strane Austrija u Bugarska su završile svoje predsedavanje EU pa reči Kurca nisu toliko ohrabrujuće za one koji se nadaju članstvu naše zemlje u Uniji.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite