ORBAN ODBRUSIO JUNKERU: Otkrio si kip ksenofoba Marksa, sada Mađarima pričaš o ksenofobiji!

ORBAN ODBRUSIO JUNKERU: Otkrio si kip ksenofoba Marksa, sada Mađarima pričaš o ksenofobiji!

Viktor Orban uzvratio je tvrdnjama Žan Klod Junkera da je on rasist, tvrdeći da mu pojavljivanje na ceremoniji koja slavi ozloglašenog ideologa komunizma Karla Marksa ne daje pravo da drugima drži predavana o ksenofobiji.

Mađarski premijer reagovao je na komentare koje je Juncker dao talijanskoj televiziji u nedelju oko njihovog kontinuiranog međusobnog sukoba. Junker je kazao da mu ne smeta da bude postavljen na reklamne plakate kritične prema EU od strane Orbanove stranke Fidesz uoči izbora u EU, ali da ga muči Orbanova „ksenofobija“ i neprijateljstvo prema strancima. Vođa Europske komisije dodao je kako Orbanova posebna vrsta nacionalizma i zanemarivanja drugih vodi ka ratu.

Vraćajući se na tvrdnje, Orban je lokalnim medijima izjavio: „Netko ko je otkrio Marksov spomenik ne bi trebao nikome da govori o ksenofobiji“, dodajući da je „gospodar ksenofobije“ bio niko drugi nego Karl Marx.

Njegovo upućivanje na Marksa odnosi se na svečanost posvećenu ocu komunizma za njegov 200. rođendan 2018. u Marksovom rodnom gradu Trieru. Proslavu je otvorio Juncker, koji je otkrio ogromni bronzani kip Marksa kojeg je donirala Kina.

Orban nije detaljno objasnio Marxovu ksenofobičnost, ali se pretpostavlja da je mislio na Marxova razmišljanja o irskoj imigraciji u Englesku. U svojoj raspravi iz 1870. o „Irskom pitanju“, Marks je napisao da Irska „neprestano šalje vlastiti višak na englesko tržište rada“, čime se smanjuju plate i ugrožava položaj engleske radničke klase.

Stranka Fides sve je više u sukobu s visokim dužnosnicima EU, nakon što je podigla niz reklamnih plakata u zemlji, koji su implicirali da su Europska komisija i Juncker pod uticajem milijardera Džeorga Soroša i njegove pro-imigracijske politike.

Sukob je rezultirao autoritarnim zahtevima koalicijske Europske narodne stranke (EPP) da Fidesz zaustavi svoju kampanju navodnih „lažnih vesti“ protiv Junkera, suspendujući stranku iz grupe dok ne ispuni te zahteve.

Orban je kasnije uzvratio „briselskim birokratima“ koji su izgubili „dodir sa stvarnošću“. Inzistirao je da će se Fides nastaviti boriti protiv „diktata“ iz Brisela i pozvao birače da podrže njegovu stranku na izborima kako bi pokazali EU da se ono što se „događa u Mađarskoj jeste ono što Mađari žele.“

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite