BITKA ZA TRIPOLI: Grad bombardovan prvi po put od pada Gadafija! (VIDEO)

BITKA ZA TRIPOLI: Grad bombardovan prvi po put od pada Gadafija! (VIDEO)

Libijska nacionalna armija (LNA) objavila je 7. aprila da su ratni avioni Libijskog vazduhoplovstva (LAF) izvršili niz vazdušnih napada na snage lojalne Libijskoj vladi nacionalnog sporazuma (LGNA), koje kontrolišu glavni grad Tripoli. 

LNA izvori su naveli da je cilj vazdušnih udara bilo gađanje položaja pro-LGNA snaga u logoru Al-Naklija u Tripoliju. Kao rezultat toga, uništeno je nekoliko vojnih vozila.

– Mi osiguravamo situaciju za napad na neprijateljska okupljanja, i da zaštitimo živote civila i njihovu imovinu – navodi se u kratkom novinskom izdanju kancelarije za medije LNA.

LAF poseduje nekoliko vazduhoplova u istočnoj Libiji i upravlja desetinama ratnih aviona, uključujući dva borbena aviona Miraž F1, dvanaest borbenih aviona Mig-21, tri borbena bombardera Mig-23ML i borbeni avion Su-22.

Dan ranije, vazduhoplovstvo LGNA je ciljalo snage LNA dok su napredovale prema Tripoliju. Međutim, vazdušni napadi su bili neefikasni. Posle vazdušnog napada, portparol LNA saopštio je da je uspostavljena zona zabrane leta iznad zapadne Libije.

Podrška LAF-a verovatno će pojačati napredovanje LNA na terenu. Predstojeći sati će verovatno biti svedoci više vazdušnih napada na snage koje su pro-LGNA.

Izvor: Pravda

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite