DREKA U STUDIJU: Apsolutno svi francuski političari protiv ulaska Srbije u EU! (VIDEO)

DREKA U STUDIJU: Apsolutno svi francuski političari protiv ulaska Srbije u EU! (VIDEO)

Da se pitaju aktuelni francuski političari, koji se ovih dana bore za mesta na izborima za Evropski parlament, Srbija sasvim sigurno ne bi postala članica EU do 2025. godine. Protiv našeg članstva u Uniji izjasnilo se čak 9 od 12 nosilaca lista francuskih partija na izborima za Evropski parlament, koji su protekle nedelje učestvovali u TV debati na javnom servisu Francuske.

Tri važne poruke Srbija može da izvuče iz ovog događaja.

Prvo, u žustroj debati o gorućim evropskim temema našlo se i pitanje o Srbiji u EU, što jasno govori da je ta tema važna za njihove birače, a devet negativnih odgovora ja jasna poruka o raspoloženju Francuza prema integracijama Srbije i cilju koje su aktulene vlasti zacrtale – članstvo u EU do 2025.

Drugo, o Srbiji se raspravljalo punih 7 minuta, što nikako nije malo u televizijskim vremenskim kategorijama, naprotiv, a debata je sve vreme bila na ivici „svađe“, što, čini se, poručuje da je po pitanju „srpskog sna o EU“ francusko javno mnjenje ipak donekle podeljeno. Makar u smislu da su oni koji zastupaju te udaljene stavove prilično ostrašćeni – kako za tako i protiv.

Treće, ova debata još jednom je pokazala ono što smo znali – postoji drastičan zamor od proširenja među građanima EU, prevashodno zbog sve jasnijih signala o krizi same Unije, kao i loših iskustava sa prijemom pojedinih članicama iz istočnog bloka. Političari, pa i ovi koje vidimo u pomenutoj debati, to osluškuju i ponekad – dovode do ekstrema.

Ovo televizijsko ne, sasvim sigurno nije prvo koje je Srbija dobila iz Pariza. Još se nismo potpuno otreznili ni od posete francuske ministarke Natali Loazo, inače učesnice TV debate, koja je nedavno usred Beograda poručila da sadašnje stanje EU ne omogućava prijem novih članica, zapravo ponavaljujći jasan negativan stav francuskog predsednika Emanuela Makrona prema priširenju, a iz Pariza je stigao novi hladan tuš.

Jasno je, međutim, da Francuska nije jedina koja se pita i neće samostalno odlučivati o prijemu Srbije. Isto tako, jasno je da su stavovi izrečeni u ovoj televizijskoj debati usko skopčani za kampanjom i izborima, pa su zbog toga siguno ekstremniji i više populistički nego što je moguće zastupati ih u normalnim političkim uslovima.

Ipak, ne treba ni zanemariti da je Francuska, uz Nemačku, jedna od dva glavna igrača u Evropi. Isto tako, ne treba prenebregnuti ni poziciju Makrona, glavnog zastupnika krilatice „reforma EU pre novih članica“, koji već izvesno vreme pokušava da se nametne kao novi lider EU i da tu ulogu i funkcionalno preuzme po odlasku nemačke kancelarke Angele Merkel, najavljenom za 2021. godinu.

Ipak, krenimo redom. Šta se zapravo dogodilo u pariskom studiju i šta to konkretno znači za evropske težnje Srbije.

Izvor: Blic/Dnevna Gazeta/Srbija Danas.com

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite