SVETSKA DOMINACIJA POPULIZMA: Desničar Netanjahu pobedio na izborima u Izraelu

SVETSKA DOMINACIJA POPULIZMA: Desničar Netanjahu pobedio na izborima u Izraelu

Po preliminarnim rezultatima izraelskih parlamentarnih izbora, izraelski premijer Benjamin Netanijahu može uskoro da počne svoj peti mandat, budući da je njegova partija Likud, sa ostalim desničarskim partijama, osvojila većinu u parlamentu u tesnoj trci s bivšim generalom Benijem Gancom i njegovom centrističkom Plavo-belom koalicijom.

Netanjahu se obraća naciji (Foto: Screenshot)

Nakon što je 97,4 odsto glasova prebrojano, Netanijahuova potencijalna desničarska koalicija imaće 65 mesta u Knesetu, izraelskom parlamentu, dok će levica i centristi dobiti 55 mandata, prenosi AP.

Ishod je potvrdio da će biti nastavljena desničarska politika Izraela i dodatno pomračio nade u rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba, ocenjuje AP.

Ponovni izbor daće Netanijuahu značajan podsticaj dok se priprema za mogućnost krivičnih prijava zbog niza skandala sa korupcijom. Takođe će ga učiniti najdugovečnijim premijerom u istoriji Izraela.

Zbog ovog tesnog rezultata na izborima, manje stranke naći će se u poziciji da mogu da ucenjuju one s kojima će ući u koaliciju.

Kada se glasovi saberu, predsednik Ruven Rivlin pitaće partije koje su osvojile poslanička mesta koga će podržati kao premijera. Zatim će odrediti partijskog lidera koji treba da pokuša da formira koaliciju, za koju ima 28 dana i dvonedeljno produženje po potrebi, piše Rojters.

Izvor; Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite