NAPETO U BEOGRADU: Jake policijske snaga ušle u zgradu skupštine (VIDEO)

NAPETO U BEOGRADU: Jake policijske snaga ušle u zgradu skupštine (VIDEO)

Na manje od sat uoči protesta opozicije, u centru Beograda nema velikih gužvi, jedan broj pristalica opozicije stiže u centar grada, ali zasad ništa ne odaje utisak da sledi događaj, koji se, prema partijskim saopštenjima, najavljuje kao događaj visokog rizika.

Predsednik Srbije i vladajućeg SNS jutros je poručio da se danas ništa posebno neće dogoditi, osim nešto buke.

U prilog tome, na njegovom instagram profilu objavljena je fotografiju na kojoj se nalazi sa najbližim saradnicima u pripremama za odlazak u Kinu.

I potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je uputila sličnu, umirujuću i radnu poruku, zakazujući za danas sastanak sa svim državnim sekretarima i pomoćnicima ministra u zgradi Vlade, povodom sporazuma sa Kinom koje je u petak potpisala u Dubrovniku.

Iz stranaka ipak stižu upozoravajuća saopštenja, na mogućnost provokacija.

Prethodna noć nije bila mirna u brojnim lokalnim skupštinama, u kojima su boravili odbornici SNS kako bi sprečili pokušaj opozicije da nasiljem promene izbornu volju građana, a iz nekih su izbačeni.

U Beograd stižu autobusi iz unutrašnjosti, uprkos špekulacijama da su zaustavljani, koje je demantovao ministar policije Nebojša Stefanović, kao i prevoznici.

U gradu, kao i obično, ima turista.

Pred Skupštinom je postavljena bina, a u blizini su i „mobilni toaleti“, za koje nije prethodno traženo odobrenje, ali ih je inspekcija, nakon uvida, samo pomerila da ne budu na protivpožarnom putu.

Scenario protesta nije poznat, te je zasad teško proceniti kako će proteći ostatak dana.

Božović: Policija okupirala skupštinu

Poslanik DS Balša Božović rekao je danas novinarima u Skupštini Srbije da je MUP „okupirao zgradu“ parlamenta, a tvrdi da o tome nije obavešten skupštinski sekretarijat.

On je rekao da po Zakonu o Narodnoj skupštini jedino parlament ima ovlašćenje da pozove policiju.

„Danas je promenjen režim rada u skupštini, MUP je okupirao zgradu. Ne možete u skupštinske sale i restoran, a čak se nalaze i u kancelarijama pojedinih stranaka“, rekao je Božović.

Kaže da je zatražio objašnjenje od generalnog sekretara, ali da on danas nije u parlamentu, te da mu je njegov zamenik rekao da sekretarijat nije obavešten odakle toliki broj policije, kao i da se za odgovor na to pitanje obrati MUP-u.

Božović je naveo i da u parlament od jutros nisu mogli da uđu zaposleni, kao ni novinari.

Njegovu konferenciju za medije sa skupštinske galerije posmatrao je veliki broj poslanika vladajuće koalicije.

Pre nego što je počela konferencija, u holu je bio i poslanik Radoslav Milojičić Kena, koji je poslanicima SNS-a dobacivao: „Je l čuvate skupštinu, šta će vam policija ako je vi čuvate?“.

Smiljanić: Dao sam saglasnost MUP-u da uđe u parlament

Generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić saopštio je danas da je dao saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu parlamenta, jer, kako je naveo, „imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada“.

Kako se navodi u njegovom saopštenju, u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini, poslove unutrašnjeg obezbeđivanja i održavanja reda u zgradi i prostorijama Narodne skupštine obavljaju pripadnici Službe obezbeđenja Ministarstva unutrašnjih poslova, uz saglasnost generalnog sekretara.

Martinović: U skladu sa zakonom

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandr Martinović izjavio je danas da je policija prisutna u skupštini u skladu sa zakonom i da je tu da štiti sve poslanike, ali i zbog toga da se ne bi ponovio 5. oktobar.

„Policija je prisutna u skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini i tu nema ništa sporno. Policija je tu da štiti sve poslanike, i vlasti i opozicije“, rekao je Martinović na konferenciji za novinare u parlamentu.

Martinović je naveo i da je policija u Skupštini i zbog toga da se ne ponovi 5. oktobar i spreči da „nasilnici i banditi upadnu u skupštinu, zapale je i odnesu neku vrednu sliku“.

On je poručio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije da će poslanici vladajuće većine i dalje biti pouzdani partneri u borbi za modernu, pristojnu Srbiju.

BAS: 221 autobus na redovnim linijama stigao u Beogradu

Beogradska autobuska stanica (BAS) saopštila je danas da je jutros u Beograd ušao 221 autobus iz Srbije, te da su netačne informacije da su linije ka Beogradu ukinute.

„Netačni su navodi da su linije ka Beogradu ukinute“, ističu u ovom saobraćajnom preduzeću.

Intenzitet saobraćaja se odvija po redovnom subotnjem rasporedu, kaže se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite