NOVI MAĐARSKI ŠAMAR SOROŠU: Nikada se nećeš vratiti, tvoj univerzitet je prošlost!

Uprkos novim pozivima i pritiscima da se promene pravila o visokom obrazovanju, kako bi se Sorošev univerzitet vratio u Mađarski, zvaničnici te zemlje poručuju da nema govora o vraćanju „univerziteta“ u njihovu zemlju. 

Mađarska neće promeniti svoje zakone za intrenacionalne univerzitete uprkos pristicima EU i ponude Nemačke da bude posrednik u sporu između Mađarske i kontraverznog milijardera Džordža Soroša, saopštili su državni zvaničnici.

Premijer Viktor Orban, ponovo je optužen da navodno ugrožava akademske slobode. Sa druge strane zvaničnici ne žele ni da čuju o promeni pravila. „Nećemo promeniti naše gledište“ rekao je državni sekretar za diplomatiju Zoltan Kovač za Rojters.

„Mi nećemo promeniti naše zakone i regulative o visokom obrazovanju. Nastavljamo da radimo na onim osnovama koje danas imamo“ rekao je Kovač. Centralno evropski univerzitet (CEU) koji je osnovao Soroš, prebacio je svoj centar operacija iz Mađarske u Austriju u septembru prošle godine, jer su nova pravila zabranila univerzitetu da izdaje američke diplome što je Soroš do sada radio.

Spor se u javnosti gleda kao indirektan obračun između Orbana i Soroša po pitanju ilegalne migracije. U ceo spor umešala sa vlada nemačke savezne države Bavarije koja je ponudila da drži nove kurseve na kojima bi se predavalo gradivo sa CEU. Kako kažu njihovo učešće u posredništvu bi pomoglo da se reši pitanje internacionalnih diploma.

Zoltan Kovač je poručio da je učešće Bavarske u sporu dobrodošlo, ali da to neće ništa promeniti jer svi univerziteti moraju da prate zakone Mađarske i da potezi Bavarske neće promeniti sadašnje propise.

Izvor: Dnevna Gazeta/Glas Evrope

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite