NIJE LAKO TUĆI SVOJ NAROD: Francuska policija beleži rekordan broj samoubistava!

NIJE LAKO TUĆI SVOJ NAROD: Francuska policija beleži rekordan broj samoubistava!

Policijski sindikati u Francuskoj oštro je reagovao na vest novim samoubistvima u službi toekom vikenda. sa 25 samoubistava ove godine Francuska beleži rekord, koji koincidira sa sve većim zahtevima za policajce, kao i sa neredima i scenama brutalnog nasilja policije nad opozicionim demonstrantima u Parizu za koje mnogi ocenjuju da ostavlja negativni psihološki efekat na policajce. 

„To je masakr”, rekao je Tomas Toussaint iz policijskog sindikata UNSA za francuske medije. Broj dokazanih samoubistava policajaca, ili onih na koje se pretpostavlja da su takva, popeo se na čak 25 samo u 2019. godini, dok je ista brojka prošle godine zabežena tek u avgustu.

Prema pisanju Le Parisiena, policajka koja je radila u prigradskoj stanici u Parizu, pronađena je mrtva. Lokalni mediji u gradu Alesu takođe su izvestili o pronalasku tela policajca koji je nestao pre 7 dana.

Izveštaj senata objavljen prošlog leta razmotrio je probleme s kojima se suočava policija, uključujući pretrpane rasporede, iscrpljenost i pojačane napetosti uzrokovane nedavnim građanskim nemirima, kao i terorističke incidente. Senat je označio to pitanje kao „pravu krizu”.

Ako se trenutna stopa smrtnosti nastavi, to bi ujedno mogao postati novi crni rekord po brojkama samoubistava policijskih službenika. Dosad je najviše takvih samoubistava, čak 70, zabileženo pre 23 godine 1996.

„Policajac se ubije svakih četiri dana”, tvrde iz sindikata Alternative police CFDT, iz kojeg su izrazili svoje žaljenje i ljutnju zbog nemilih događanja. „To je previše.” Sindikat je pozvao na veću inicijativu za rešavanje problema, za koji tvrde da nije video „nikakvu stvarnu akciju” koja bi se poduzela u proteklih 20 godina.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite