EU IZBORI: Nemačka dala pravo glasa mentalno zaostalima i psihičkim bolesnicima!

EU IZBORI: Nemačka dala pravo glasa mentalno zaostalima i psihičkim bolesnicima!

Anti-diskriminacijska odluka ili priprema izborne krađe? Dodavanje 80.000 glasača na izborni spisak koji odlukom suda nisu sposobni da se brinu o sebi, ali će imati pravo da odlučuju na izborima  podiglo je veliku prašinu u Nemačkoj. 

Visoki sud Nemačke ubrzao je proceduru odobravanja prava glasa za desetine hiljada mentalno zaostalih osoba, kako bi im bilo dozvoljeno glasanje za izbore za evropski parlament.

Dok se vlast zdušno raduje odluci i tvrdi da se radi o anti-diskriminacijskom zakonu, kritičari ovog potez ističu da osobe koje odlukom suda imaju staratelje jer ne mogu da se brinu o sebi, ne mogu ni da odlučuju o državi, a vlast optužuju da planira izbornu krađu preko novih 80.000 glasova osoba sa mentalnim invaliditetom.

Više od 80.ooo mentalno zaostalih Nemaca dobili su pravo da po prvi put glasaju. Procedura je ubrzanim putem sprovedena od strane Visokog suda, zbog odluke Ustavnog suda da se ona mora sprovesti pod hitnom postupku. Odluka se odnosi na osobe kojima je sud odredio staratelja, jer su usled mentalne zaostalosti nesposobni da sami brinu o sebi.

Odluka takođe daje pravo glasa osobama koje su počinile neko krivično delo, a sud je veštačenjem psihjatara ustanovio da nisu odgovorni za svoje postupke, pa su zatim smešteni u psihjatriju umesto u zatvor.

Preceduru su pored vladajućeg režima Angele Merkel podržale i opozicione stranke Zelenih, Socijal demorkate i liberalna FDP, to jest one stranke koje podržavaju članstvo u EU.

U januaru visoki sud je odlučio da su postojeći zakoni koji ne daju pravo glasa mentalno zaostalima protiv-ustavni, ali je sa približavanjem izbora za EP koje mnogi ocenjuju kao ključne za opstanak EU, procedura promene zakona naglo ubrzana.

Organizacija za pomoć mentalno zaostalima „Lebenshilfe“  podržala je odluku „Ovo je veliki uspeh za ometene osobe i za nemačku demokratiju. Konačno je ukinut diskriminatorski zakon“ stoji u saopštenju te grupe.

Sa duge strane kritičari novog zakona ističu da onim osobama za koje je veštačenjma dokazano da nisu sposobni da brinu o sebu, ne treba dati pravo da odlučuju o sudbini cele nacije, a sam trenutak donošenja odluke pred EU izbore doveo je do oštrih kritika da će centri za pomoć ometenim osobama u dogovoru sa režimom uticati na mentalno zaostale da glasaju za stranke koje podržavaju ideju EU.

Izvor: Bild/Dnevna Gazeta

Orginal vest možete pogledati na nemačkom jeziku klikom OVDE.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite