PRETNJE ORBANU: Švedski premijer spreman da uvede sankcije Mađarskoj i Poljskoj!

PRETNJE ORBANU: Švedski premijer spreman da uvede sankcije Mađarskoj i Poljskoj!

Politika zavade evropskih nacija eskalira, a Švedska je uputila direktne pretnje sankcijama Mađarskoj i Poljskoj ukoliko ne budu primali migrante.   

Švedski premijer Stefan Löfven izjavio je kako bi volio videti uvođenje sankcija protiv europskih zemalja koje su odlučile da odbiju da prime migrante. Premijer je rekao da je spreman na sankcije ukoliko pojedine države ne „prihvate svoju odgovornost“.

U razgovoru za švedski list Dagens Nyheter, premijer Löfven je upitan o ekonomskim kaznama za zemlje koje odbijaju da prime „izbeglice”, ali primaju sredstva Europske unije, kao što je Mađarska.

„Da, spreman sam to učiniti,” rekao je Löfven. „Jer pre ili kasnije moramo preuzeti zajedničku odgovornost za primanje migranata. Jedna, dve ili tri zemlje se ne mogu nositi sa time, moramo pomoći u tome.”

„Ako nisu spremni preuzeti odgovornost, onda će to doći na naplatu, neće biti moguće dobiti sredstva EU na isti način kao i danas,” tvrdi Löfven.

„Mađarska je jedna od zemalja koja najviše dobija,” tvrdi Löfven. „Neprihvatljivo je da zemlja koja je dobila najveću potporu EU rekla ‘Ne, ne preuzimamo odgovornost za imigraciju’.”

Tokom krize u 2015. godini, Švedska je primila najviše „izbeglica” po glavi stanovnika u Europi, odnosno oko 163.000 migranata iz uglavnom Afrike i Bliskog istoka.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite