DRŽAVA NEZAINTERESOVANA: Migranti terorišu meštane Šida i napadaju žene!

DRŽAVA NEZAINTERESOVANA: Migranti terorišu meštane Šida i napadaju žene!

U Šidu ilegalni migranti i dalje stvaraju velike probleme građanima, ali država kao da je nezainteresovana za sudbinu meštana. Kradu i veš sa žica, kolju stoku, tuku se između sebe, sevaju noževi… 

Već četiri godine građani Šida muku muče sa ilegalnim migrantima koji kradu po kućama i baštama, kolju stoku, remete javni red i mir… Sa prvim mrakom zaključavaju kapije i ne izlaze iz kuće, a decu čekaju ispred škola.

– Svakog dana ih gledamo kako prolaze ovim putem. Nadaju se da će se dočepati Evropske unije, ali džaba, Hrvati ih uhvate i odmah vrate – priča Branislav Starčević, koji stalno obilazi baku, čija je kuća na ovoj migrantskoj ruti.

Loše iskustvo sa migrantima deli i obližnja komšinica, koja živi prekoputa železničke pruge. Kaže da je, tokom zime, zbog hladnog vremena izbeglice sa Bliskog istoka traže sklonište gde će prespavati u praznim kućama kojih u Šidu ima mnoštvo. Samtra se da je od nekadašnjih skoro 15 hiljada stanovnika ostalo najviše još 8 hiljada.

– Kuću u kojoj je nekada bila kafana, a sada tamo nikoga nema, obili su i tu noćili. Komšija do mene preko leta ostavio je u bašti na stolu sok dok je otišao do centra nešto da uzme, oni su ušli, seli za sto i sve popili – govori ova žena, naglašavajući da se ne oseća bezbedno.

Jovan Đilas, koji ima firmu u Ulici Veljka Paunovića, kaže da nema ništa protiv migranata koji su u prihvatnim centrima, već da im probleme stvaraju samo ilegalni.

– Žene rašire veš na žici, oni uzmu šta im treba, a njihov bace pored puta. Čovek uđe u šupu, na drvima zatekne tri migranta kako spavaju, pored sekire. U nekoliko navrata bilo je da se između sebe potuku, sevaju noževi – nabraja ovaj Šiđanin, koji kaže da je i sam zbog njih četiri, pet puta zvao policiju da interveniše.

Da ilegalnih migranata ima dosta može da se uveri svako ko dođe u ovo mesto. Po dvoje, sa rančevima na leđima, kreću se prema granici, pa ako prođu, prošli su, ako ne, čekaju novu priliku.

– Tri puta pokušavam da se domognem Evropske unije, u Nemačkoj mi je porodica. U Srbiji sam već pet meseci, od toga mesec dana ovde u Šidu. Mi smo siromašni i moramo da zaradimo novac, a ja hoću da radim. Želim samo da nam otvore granice – kaže Fahrat iz Pakistana, koji je krenuo prema železničkoj stanici.

Kako bi očuvali javni red i mir, pripadnici Policijske uprave Sremska Mitrovica sproveli su nekoliko akcija uklanjanja ilegalnih migranata sa ulica Šida. Smeštali su ih u voz koji ih je vozio do Beograda, ali meštani tvrde da te akcije nemaju efekta, jer se ubrzo vrate.

U napuštenim halama bivše firme „Grafosrem“, koja se nalazi na putu za Vašice, oko 150 ilegalnih migranata noći. Bez prozora, u ruiniranoj zgradi, kada ustanu neki idu do grada, a neki „merkaju“ kako da nastave put prema EU.

Jedan od većih incidenata u Šidu bio je kada je u kuću porodice Štimac upao migrant sa sekirom, dok je unutra bila jedanaestogodišnja devojčica.

Izvor: Mitrovica.info/M. Milivojević

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite