PUTIN SKRESAO UKRAJINCIMA: Sada vam je plin duplo skuplji i opet ga kupujete od Rusije

PUTIN SKRESAO UKRAJINCIMA: Sada vam je plin duplo skuplji i opet ga kupujete od Rusije

Ukrajina kupuje dvostruko skuplji gas od onoga koji bi mogla da ima, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u Pekingu na kraju foruma „Pojas i put“, dodajući da neće biti nikakvog reversa gasa ako ne bude tranzita iz Rusije.  

– Na kraju krajeva, potpisali mi sporazum o tranzitu gasa ili ne… nema nikakve tajne, jer Ukrajina dobija dva puta skuplji gas nego što bi mogla – rekao je Putin na konferenciji za štampu.

On je podsetio na martovsku posetu predstavnika političkog saveta ukrajinske partije „Opoziciona platforma – za život“ Viktora Medvedčuka i lidera te partije, nedavnog kandidata za predsednika Ukrajine Jurija Bojka.

– Ruska strana je već rekla – cena će biti minimum za 25 odsto manja ako direktno bude dobijala gas iz Rusije. Razumete, tokom ovih godina, za 1.400 odsto su porasle tarife za grejanje u zemlji. Na struju – hiljadu odsto. Katastrofalno pada standard – dodao je Putin.

Prema njegovim rečima, ako ne bude bilo tranzita gasa u Ukrajini, neće biti ni reversa niti snabdevanja gasom, preneo je Sputnjik.

– Jer, revers je virtuelan. Kako funkcioniše naš gas koji ide u zapadnu Evropu, još od sovjetskih vremena? Iz gasovoda se račva na celu Ukrajinu. To je apsolutno poznata stvar za profesionalce – saopštio je ruski predsednik.

– To je glupost, nema nikakvog reversa – istakao je Putin, objasnivši da Ukrajina gas uzima iz cevi na običan način, a zatim u papirima to predstavlja kao revers.

– Zamislite da nema tranzita. Onda neće biti ni snabdevanja Ukrajine gasom. To je tako ozbiljno pitanje, a oni se glupiraju, bave se nekim političkim svađama umesto da razmisle o običnim građanima koji žive sa trenutnim brigama i primoravaju ih da plate visoku cenu za te političke trikove – rekao je ruski lider.

Izvor: Tanjug/Vesti online

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite