SALVINI: Sprečiću ulazak Turske u EU, voleo bi da Rusija postane buduća članica Evropske unije!

SALVINI: Sprečiću ulazak Turske u EU, voleo bi da Rusija postane buduća članica Evropske unije!

Zvanični Rim poručuje da Turskoj nije mesto u EU, jer ta zemlja nema ništa zajedničko sa Evropskim nacijama, ali da je Rusija dobrodošla kao članica EU, jer deli istoriju i kulturu Evrope. 

Salvini sa premijerom Đuzepe Konteom

Italijanski potpredsednik vlade i prema anketama trenutno najpopularniji političar u Italiji Mateo Salvini odavno je poznat kao kritičar turskih nastojanja da uđu Europsku Uniju. Nedavno je javno izjavio da Turska „nema ništa zajedničko sa Europom“, i da nikad ne bi trebalo da joj se dozvoli pristupanje EU.

Salvini je istovremeno izjavio da bi umesto Turske radije video Rusiju kao članicu Europske Unije.

„Decenijama trošimo milijarde evra kako bismo ubedili Turke da uđu u EU, uprkost tome što Turska nema nikakve veze s Europom“, istakao je Salvini osvrćuću se na činjenicu da Turska ima samo svoje 3% teroritorije u Evropi, a 97% u Aziji, kao i da se radio o predominantno islamskoj zemlji.

„Umesto da podupiremo ideju turskog ulaska u EU, iskreno bih radije voleo da vidim Rusiju u europskom društvu. Rusija nam je puno bliža po pitanju istorije, kulture, privrede i tradicije.“

Salvini se osvrnuo i na pitanje europskih sankcija Rusiji.

„Moj stav je uvek bio jasan, sankcije Rusiji su beskorisne, ako ne i štetne za italijansku privredu i rešavanje problema koji postoje na našem kontinentu.“

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite