TALAS UVREDA: NVO traži hapšenje građana koji su protestvovali ispred pekare! (VIDEO)

TALAS UVREDA: NVO traži hapšenje građana koji su protestvovali ispred pekare! (VIDEO)

Politička nevladina organizacija Inicijativa mladih zahteva reakciju tužilaštva na protest građana zbog isticanja ultra-nacionalističkih simbola Velike Albanije u pekari u Borči. Iako nije bilo fizičkih incidenata Incijativa maldih tvrdi da se u Borči desio linč i kako kažu ne sme biti tolerancije za ovakve proteste, a okupljene građane nazvali su huliganima. 

Okupljeni građani protestvovali su juče uspred pekare jer je otkriveno da je sin vlasnika vršio promociju šovinističkih simbola  simbola Velike Albanije

Inicijativa mladih za ljudska prava je danas osudila „nasilje i pretnje linčovanjem“ zaposlenih i vlasnika pekare Roma u beogradskom naselju Borča, za koju navodi da je u subotu, 27. aprila, bila pod opsadom huligana, i zatražila hitnu reakciju tužilaštva.

Navodi se da su huligani juče pretili zatvaranjem pekare uz šovinističke pokliče i pesme.

Inicijativa zahteva hitnu reakciju tužilaštva protiv huligana koji su pokušali da u potpunosti spreče rad pekare „Roma“ i pretili da će je ponovo okupirati ako nastavi da radi.

– Kako kaže NVO prisutni su bili i narodni poslanik, bivši član pokreta Dveri, Srđan Nogo

Podseća da je poziv na linč vlasnika pekare „Roma“ Mona Gjuraja usledio posle poziva preko jedne od grupa na društvenim mrežama kada je objavljena fotografija jednog od zaposlenih u pekari koji pokazuje rukama dvoglavog orla kao albanski nacionalni simbol.

Inicijativa mladih brani fotografiju i tvrde da je ona navodno nastala 2017. godine, ali je navodno „zloupotrebljena“ kao provokacija i okidač za okupljanje nasilnika, ali organizacija nije obrazložila zbog čega vreme nastanka fotografije koja je uvredila brojne građane Srbije oslobađa odgovornosti osobu koje se na njoj slika.

Inicijativa upozorava da isticanje „nacionalnih simbola“ predstavlja slobodu izražavanja i ne može biti opravdanje za pretnje i nasilje.

– Pozivamo sve kojima je stalo do ravnopravnosti u Srbiji da nadju način kako da pomognu da ova pekara ponovo nastavi svoj rad – piše u saopštenju Inicijative.

Zatražila je da se sve političke partije odrede prema „nasilju“ nad pekarom Roma bez standardnih relativizacija, a od izvršne vlasti da pokaže da etničko razgraničenje u komšiluku, odnosno u Borči ne predstavlja zvaničnu politku Srbije i da takvo ponašanje neće biti prećutano, niti tolerisano.

Izvor: Dnevna Gazeta/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite