REKETIRANJE EU: Maroko traži novac ili pušta migrante u Evropu, Brisel ucenjen!

REKETIRANJE EU: Maroko traži novac ili pušta migrante u Evropu, Brisel ucenjen!

Ilegalna migracija je počela da se koristi za potkusurivanje nacija, a nakon Turske koja je na glasu kao reketaš Evrope koji konstantno preti da će ukoliko ne dobiju novac puštati migrante u EU, sada je i Maroko počeo sa takvom praksom iako je međunarodna obaveza svih država da spreče ilegalnu migraciju i trgovinu ljudima. 

Ministar spoljnih poslova Maroka izjavio je da je trend manjeg broja migranata koji stižu u Evropu nastavljen u maju i da je broj prelazaka pao za 40 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Naser Burita, koji je juče u Rabatu bio domaćin španskom kolegi Žozepu Borelu, takođe je iskoristio priliku da ponovi zahteve svoje zemlje Evropskoj uniji da nastavi da finansira kampanju za zaustavljanja talasa migranata koji prelaze u Evropu, prenela je AP, uz informaciju da je i Španija tražila dodatnih 50 miliona evra Rabatu za suzbijanju migracija.

Dolazak migranata iz Maroka, zapadnom mediteranskom rutom, koja je prošle godine bila glavna ulazna tačka u Evropu, naglo je smanjen od početka 2019.

Marokanske vlasti ne izveštavaju o daljoj sudbini migranata koje zaustavljaju, a aktivisti i grupe za zaštitu ljudska prava kažu da se oni hapse i šalju u gradove na jugu zemlje, čime se odlaže njihov povratak na severne obale, navodi agencija.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite