KRIZA MIGRANTSKOG NASILJA: Beograd zahvatio talas krvne osvete, da li nas čekaju nova ubistva?

KRIZA MIGRANTSKOG NASILJA: Beograd zahvatio talas krvne osvete, da li nas čekaju nova ubistva?

Ubistva migranata u Beogradu deo su sukoba na etničko-krvnoj liniji. Komesar za izbeglice Vladimir Cucić navdi da je sukobu koje je završeno dvostrukim ubistvom, prethodilo višemesečno maltretiranje jedne grupe migranata. Cucić takođe optužuje deo javnosti zabrinut svirepim ubistvima za navodni „senzacionalizam“. 

U Beogradu ubijen Avganistanac P.M. (19), za koga se sumnja da je učestvovao u likvidaciji Kamrana Kana (21)

Samo dan nakon ubistva migranta u Karađorđevoj ulici, još jedan mladić izgubio je život, u okolini prihvatnog centra u Krnjači! Avganistanac P. M. (19) pronađen je mrtav sinoć oko 19 sati u šumi kraj centra. Navodno, reč je o osveti zbog ubistva Kamrana Kana (21) u srcu Beograda od prethodnog dana. Nepoznati napadač pobegao je posle brutalnog čina i beogradska policija za njim intenzivno traga.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama, ubijeni P. M. bio je jedan od osumnjičenih napadača, koji su u sredu uveče nožem uboli u grudi Kana. Telo ubijenog Avganistanca pronađeno je u šumi na Pančevačkom putu oko 19 sati, nakon što je prijatelj pokojnog mladića dobio anoniman poziv. Pretpostavlja se da se ubistvo dogodilo oko podneva.

Policija je smesta izašla na mesto zločina, gde ih je sačekao jeziv prizor. Kako nezvanično saznajemo, P. M. imao je čak 24 ubodne rane! Telo je pronađeno sa ubodima od grla do trbuha, iz kojih se slivala krv. On je uboden po glavi, nogama, leđima… Imao je i odbrambene ozlede po rukama, što svedoči o borbi napadača i žrtve.

Inače, ovo nije prvi slučaj tuče među migrantima sa smrtnim ishodom u srpskoj prestonici. Tužilaštvo je u novembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Libijca Emina Belhaja (23) i Alžirca Ibrahima Amara (19) zbog teškog ubistva Kada Si Tajeba, takođe migranta, 1. oktobra u napuštenom vagonu u blizini beogradske Železničke stanice u Savskoj ulici. Kako saznajemo, sud je potvrdio deo optužnice koji se odnosi na Amara, dok se još čeka odluka kad je reč o Belhaju.

Prema navodima optužnice, Belhaj i Amar su upali u kupe i od Tajeba tražili da im preda sve što ima. Kad je ovaj to odbio, počeli su da ga udaraju pesnicama po licu i telu, šutiraju po glavi, stezali su ga omčom oko vrata, dok je oštećeni sve vreme pokušavao da se odbrani. Zatim su, kako tvrdi tužilaštvo, nožem i makazama počeli da ga ubadaju u stomak, grudi, po nogama, nanevši mu veliki broj ubodnih rana.

Uprkos tome, Tajeb je uspeo u jednom momentu da pobegne i dotrči do obližnje taksi stanice, odakle su ga prevezli u KCS. Međutim, dve nedelje kasnije je preminuo. Tragičnom događaju, kako se tvrdi, prethodio je niz napada ove dvojice, koji su od drugih ljudi smeštenih u vagonima, uz pretnju nožem i makazama, otimali novac i mobilne telefone.

Inače, prema dosadašnjim iskustvima, većina migranata daje lažne podatke o tome odakle dolaze. Najveći broj njih tvrdi da su iz Libije, a pojedini govore i da su nepismeni. Njima je cilj da odu iz Srbije u neku od zemalja zapadne Evrope.

PROBLEMI U OBRENOVCU

U PRIHVATNOM centru u Obrenovcu već duže vreme boravi veliki broj migranata i sukobi među njima nisu retkost. Srećom, iako su „radili“ noževi, niko nije preminuo. U više navrata migranti smešteni u ovom gradu našli su se na stupcima crne hronike i zbog drugih krivičnih dela.

Cucić krivi građane za „senazcionalizam“ nakon svirepih ubistava

Kako smo nezvanično saznali u prihvatnom centru za azilante u Krnjači, P. M. nije bio njihov korisnik. Kada se svirepo ubistvo dogodilo niko sa sigurnošću nije mogao da nam kaže, jer se ono odigralo iza zidina kompleksa i ništa nije slutilo na jeziv čin. Takođe, čuvari ne mogu ni da pretpostave ko bi mogao biti osumnjičeni za ovaj zločin.

Prema nezvaničnim informacijama, ubijenog mladića početkom godine uhapsila je hrvatska policija, kada je sa grupom drugih migranata pokušao da pređe granicu Srbije i Hrvatske. On je predat našoj policiji, a odlukom prekršajnog suda bio je smešten u zatvor za odrasle.

Ranije tokom jučerašnjeg dana, sedamnaestogodišnji državljanin Avganistana, osumnjičen da je preksinoć u Karađorđevoj ulici u Beogradu, zajedno sa još jednim vršnjakom i sunarodnikom, posle kraće svađe, nožem zadao smrtonosne povrede svom sunarodniku, takođe migrantu, Kamranu Kanu (21), saslušan je u Višem javnom tužilaštvu. Kako „Novosti“ saznaju, on se branio da nije počinio zločin, a po nalogu Tužilaštva nadležni sud odredio mu je pritvor do 30 dana zbog sumnje da bi, ako bi boravio na slobodi, mogao da pobegne iz Srbije.

 

Komesar priznaje da u migrantskim kampovima postoji velika doza nasilja koje država ne može da iskontroliše. Vladimir Cucić naveo je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je migrant koji je sinoć ubijen unazad godinu dana maltretirao druge migrante.

„Radi se o grupi veoma problematičnih momaka koja unazad godinu dana, uslovno da kažem, na određen siledžijski način maltretira ne samo svoj krug već i druge migrante. Upravo taj momak koji je sinoć ubijen maltretirao je druge migrante. Kad god se reagovalo maltretirani nisu smeli da prijave nasilnika jer su se plašili. Rezultiralo je svađom među njima koja je završila ubistvom“, objašnjava Cucić.

Ocenjuje da drugi narodi kada dolaze donose svoju kulturu koja sadrži ne samo lepo pismo već i običaje kao što je osveta za ubistvo.

Počelo je svađom i ona je završila ubistvom. Momak koji je sinoć ubijen i koji je inače poznat kao momak koji je sklon nožu izbo je tog dečka, a druga grupa je u skladu sa njihovim običajima izvršila osvetu za manje od 12 sati – objašnjava Cucić detalje brutalnih ubistava.

Ističe da je to njegovo viđenje događaja ali da treba sačekati saopštenje MUP-a.

Navodi da migranti iako maloletni nisu išli u školu. Da su jedno vreme živeli u kolektivnim centrima u Obrenovcu i Krnjači ali da su iste napustili prošle godine i živeli po hostelima.

Ostaje da vidimo da li je ovo kraj krvne osvete ili Beograd očekuju nova ubistva među migrantima u narednim danima.

Izvor: Dnevna Gazeta/RTS

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite