LIBERALI JADIKUJU: Dobitnica Nobelove nagrade za mir, podržala Orbana u borbi protiv migracije i islamizma!

LIBERALI JADIKUJU: Dobitnica Nobelove nagrade za mir, podržala Orbana u borbi protiv migracije i islamizma!

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, predsednica Mjanmara , nominovala je premijera Mađarske Viktora Orbana za Nobelovu nagradu.

Predsednica Mjanmara pronašla je novog saveznika u borbi protiv islamskog terorizma u mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, piše Gardijan.

U svojoj retkoj poseti Evropi, Su Ći, državna savetnica (pozicija šefa vlade) Mjanmara i dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je nosilac borbe za demokratiju u toj zemlji, upoznala je Orbana u Budimpešti. Tamo su dvoje lidera pronašla zajednički jezik na temu imigracije i radikalnog islama.

„Dva lidera su istakla da je jedan od najvećih izaziva u sadašnjosti za obe zemlje i njihove regione – jugoistočna Azija i Evropa – migracija. Oni su primetili da su oba regiona videla pojavu problema koegzistencije sa kontinuirano rastućim muslimanskim populacijama“, navedeno je u saopštenju nakon sastanka predstavnika dve zemlje.

Aung San Su Ći, koja je izabrana za civilnog lidera 2015. godine nakon što je provela 15 godina u kućnom pritvoru, pokazala je svoju spremnost da se uhvati u koštac sa problemom masovne migracije.

Njena vlada je nakon terorističkih ispada islamski ekstremista pripadnika naroda Rohindža uspela da pacifikuje region.

Viktor Orban je sa druge strana sa vladom Mađarske proglasio „kriznu situaciju zbog masovne imigracije“ 2015. godine, što je dovelo do raspisivanje referendum u kome su građani ogromnom demokratskom većinom odlučili da odbiju prihvatanje ilegalnih migranata u Mađarsku.

Aung San Su Ći gaji suverenističke stavove pa je tako sve više govorila protiv nametanja zapadnih ideja i principa u Mjanmaru, što je Orban odražavao u izjavi objavljenoj nakon njihovog sastanka, gde je naglasio svoje odbacivanje izvoza „demokratije“ iz drugih zapadnih zemalja.

Putovanje Su Ći u centralnu Evropu bilo je sa ciljem jačanja ekonomskih veza u regionu. Pre Mađarske, posetila je Češku Republiku gde se sastala sa premijerom Andrejem Babišem.

Izvor: Dnevna Gazeta/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite