JUNKER SE ŽALI DA NEMA PRIVATNI AVION: Kirija za stan mu iznosi 3.250 evra mesečno!

JUNKER SE ŽALI DA NEMA PRIVATNI AVION: Kirija za stan mu iznosi 3.250 evra mesečno!

Siromah čovek, nema privatni avion i daju mu za kiriju samo 3.250 evra mesečno – brojne su muke bankara iz Luksemburga i vođe EU komisije Žan Klod Junkera.

Izvor: Flickr

Najveći filantrop, trezveni širitelj ljubavi i tolerancije Žan Klod Junker požalio se da nema dostojanstvenu kuću ili privatni avion koji bi mu bio na raspolaganju kao predsedniku Europske komisije.

Junker, koji zarađuje dvostruku platu od britanskog premijera, govorio je u opsežnom intervjuu sa nemačkim tabloidom Bild, u kojem je izrazio svoju frustraciju što nema iste vrste privilegija kao šefovi država, poput američkog predsednika.

On se požalio da „predsednik Komisije nema svoju rezidenciju. Živim u hotelskom stanu veličine 50 kvadratnih metara za 3.250 eura mesečno.

„Predsednik Europskog saveta Donald Tusk takođe nema rezidenciju.“

Junker je dodao da glavni sekretar NATO-a ima „dostojanstven dom“ u kojem živi, te da „i svi ambasadori imaju i rezidencije – znam ih mnogo“.

Predsednik Evropske komisije, koji završava svoj petogodišnji mandat, požalio se i da je „najveći problem bio što nikoga nisam mogao pozvati kući. Ne mogu razgovarati sa službenim posetiocima koji sede na mom krevetu!

„Sa druge strane, kad sam putovao idem putničkim prevozom, a uvek sam bio pozvan u njihove privatne rezidencije“, žali se Junker na loš tretman pred drugim zvaničnicima.

Što se tiče neposedovanja vlastitog privatnog aviona Junker se prisetio: „Kad sam razgovarao sa Donaldom Trampom, stalno sam gledao na sat, tako da ne bih propustio let kući. Tramp je stalno govorio: ‘Tvoj” avion može da čekat’ Nije shvatio da ja nemam privatni avion.“

Ovo nije prvi put da se Junker žali da nema vlastiti privatni avion. Tokom 2014. godine usred kampanje za predsednika Komisije rekao je: „Amerikanci imaju Air Force One. Ja ne. Ali ja i dalje vodim kampanju širom Europe!“

Junker je koristio iznajmljivane privatne avione za gotovo pola službenih poseta prošle godine, navodi The Times, a svako putovanje koštalo je oko 32.000 funti (oko 37.000 evra). On je izneo svoje žalopojke uprkos činjenici da EU zabranjuje takozvane „avio taksije“, osim ako ne postoje druge mogućnosti putovanja.

Zanimljivo, nemačka kancelarka Angela Merkel 2009. godine blokirala je imenovanje Junkera za predsednika Europskog saveta na temelju toga što je zahtevao rezidenciju i lični avion.

Izvor: Dnevna Gazeta/Bild

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite