ITALIJA ZATVARA GRANICU: Salvini gradi zid protiv lažnih izbeglica!

ITALIJA ZATVARA GRANICU: Salvini gradi zid protiv lažnih izbeglica!

Imajući u vidu činjenicu da su ratovi u Siriji i Iraku odavno su završeni, ali osobe koje tvrde da su izbeglice koje beže od rata i dalje dolaze u Evropu, Italija je najavila podizanje zida na svojoj severnoj granici.

Slovenija, koja je duž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izgovorom borbe protiv ilegalnih migracija, burno je reagovala na najavu italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da bi njih ta susedna država uskoro mogla opasati žicom.

Od sutra bi na terenu trebalo da počnu da deluju zajedničke italijansko-slovenačke granične patrole, iako dosad nije gotova formalna procedura njihovog osnivanja, prenosi hrvatski Večernji list. Ako počnu s radom i ako se u roku od tri meseca pokažu neuspešnim i neefikasnim, Italija će postaviti, kako se to kaže, tehničke prepreke na granici sa Slovenijom.

Italijanski ministar iz desničarske stranke Liga za sever najavio je tu mogućnost u Trevilju, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venecija Đulija.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagovao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive. Ideju je kritikovala i italijanska članica senata slovenačkog porekla Tatjana Rojc, kazavši da “smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Evropi, a sad gradimo nove” te kako se čini da se deo Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU.

Stručnjak za bezbednost Marjan Miklavčič upozorio je da bi Slovenija mogla postati migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad.

U slovenačkom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je reč o unutrašnjopolitičkoj odluci suverene države, ali i kako su im Italijani do juna vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i na 108 stranaca. – Ne možemo govoriti o eskalaciji problema na granici – kazali su oni, prenosi Večernji.

Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog suseda, Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendovala Šengen.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite