NA PUTINOVOJ STRANI: Tramp i premijer Italije o migrantima, silovanjima i liberalizmu!

NA PUTINOVOJ STRANI: Tramp i premijer Italije o migrantima, silovanjima i liberalizmu!

Predsednik Amerike i premijer Italije razumeju Putinov stav o radikalnim liberalima. 

Predsednik Rusije nedavno je izjavio da je vreme liberalizma prošlo i da se radi o sistemu ideja u kojima migranti treba nekažnjeno da siluju i ubijaju.

Komentarišući reči ruskog kolege o liberalizmu, predsednik SAD Donald Tramp je rekao da ne isključuje mogućnost da je Putinovo mišljenje delimično zasnovano na praćenju onoga što se događa u nizu američkih gradova kojima upravljaju liberalni političari.

„Mogu da pretpostavim da on, verovatno, tako misli. On vidi šta se događa. Pogledajte šta se događa u Los Anđelesu (veoma je žalosno to posmatrati), u San Francisku i nekim drugim gradovima kojima upravlja neshvatljiva grupa ljudi s liberalnim pogledima. Ne znam o čemu oni misle, ali Putin u onome što se događa u SAD zaista vidi ono što ga ometa da kaže koliko je liberalizam izvanredna stvar“, rekao je Tramp u završnici Samita G20 u Osaki.

Američki lider je priznao da je njemu samom bilo veoma neprijatno da prati ono što se događa u pojedinim američkim gradovima, u kojima se političari „verovatno, plaše nešto da učine“. Tramp nije isključio mogućnost da će u određenom trenutku „federalna vlada morati da se umeša“.

Konte: Putin je kritikovao liberalne političke elite

Premijer Italije Đuzepe Konte rekao je novinarima da se problem liberalne ideje o kojem je govorio Putin ne tiče toliko savremenih liberalno-demokratskih sistema, koliko vladajućih političkih klasa, odnosno elita.

Ukazujući na važnost liberalnih vrednosti, Konte je ocenio da su moderni liberalno-demokratski sistemi postali „tesni“. On je naglasio da elite koje deluju u savremenim liberalno-demokratskim sistemima često nisu sposobne adekvatno da odgovore na zahteve građana.

„Razmišljanja Putina su malo složenija. U suštini, on govori o tome da naši liberalno-demokratski sistemi ne mogu efikasno da se nose s potrebama, strahovanjima i nesigurnošću ljudi. Međutim, taj problem nije toliko u samim liberalno-demokratskim sistemima, koliko u vladajućim klasama, elitama“, rekao je Konte na konferenciji za medije nakon Samita G20 u Osaki.

Italijanski ministar je svoje reči potvrdio primerom parlamentarnih izbora u Italiji, održanih prošlog marta, na kojima su pobedile takozvane „antisistemske snage“.

„Ako sam danas ovde i razgovaram s vama, ako posle 4. marta imamo novu vladu, to znači da se u Italiji osećala nesposobnost političke klase koja nam je prethodila da izađe na kraj s potrebama, očekivanjima i nesigurnošću italijanskih građana“, naveo je Konte.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite