(VIDEO) VUČIĆ: Oberučke bi uzeo Sever, a Albancima dao ostatak Kosova i Preševo kao razmenu!

(VIDEO) VUČIĆ: Oberučke bi uzeo Sever, a Albancima dao ostatak Kosova i Preševo kao razmenu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objašnjavajući izjavu Zorana Zaeva da će Srbija priznati granice Kosova uz to da dobije Sever, vođa Naprednjaka rekao je da bi oberučke prihvatio takvu ponudu.

Skrivena kamera u kojoj su Rusi nasamarili makedonskog premijera Zorana Zaeva, postala je hit. Vučić kaže da su i njega jednom prilikom hteli da „nameste“.

Premijer Severne Makedonije govorio je u telefonskom razgovoru o planu da Srbija prizna granice Kosova, to jest da se razgraniči po planu u kome bi Srbija dobila kontrolu nad Sever svoje pokrajine, a za uzvrat bi Albanicma dala Preševo to jest deo južne Srbije.

Zaev je tom prilikom rekao da mu je poznata skrivena namera o razmeni teritorije odnosno da bi Priština Srbiji trebalo da ustupi deset opština na severu KiM, a da će samoproklamovano Kosovo od Srbije dobiti „neke opštine na jugu centralne Srbije“.

Kada bi nama ponudio neko to o čemu je govorio, ja bih to oberučke prihvatio, ali očigledno da je razgovarao o tome sa nekim ko o pregovorima Beograda i Prištine malo zna“, rekao je Vučić za televiziju Pink.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od makedonskog premijera Zorana Zaeva dobio poruku izvinjenja, zbog onoga što je govorio u telefonskom razgovoru sa ruskim komičarima, uveren da razgovara sa bivšim ukrajinskim predsednikom.

Odgovorio sam mu – ‘pozdrav, druže’. Šta da mu sad objašnjavam da li sam ruski čovek ili ne. Ja se ponosim time što sam Srbin i što se borim samo za Srbiju i što je opšte poznato da nisam ni ruski, ni američki čovek“, kaže Vučić.

U tome je težina njegove pozicije, kaže on i dodaje:

„I zato me mali broj njih i želi na vlasti u Srbiji, jer sam čovek Srbije ….“.

Na pitanje kako vidi to šta je Zaev govorio o razgraničenju, Vučić kaže:

„Kad bi nama to neko ponudio, ja bih to oberučke prihvatio. Daleko smo mi od toga, mi Srbi više sanjamo da možemo da dobijemo i imamo, nego što imamo“.

Upitan o tome što je Zaev govorio o potkupljivanju patrijarha vaseljenskog, Vučić je rekao:

„Svi oni grade svoje nacionalne identitete kroz zvoj jezik, kulturu, i kad završe to završiće i sa crkvom. To je njihova vizura i otud određena opsednutost Mila Đukanovića i prethodnika Zaeva i današnje garniture i to će se nastaviti“.

Upitan da li za Zaeva može da kaže da mu je prijatelj, on kaže da nije neko ko ljude u ovom poslu, osim kurtoazno, može da nazove prijateljem.

„U tom smislu, kurtoazno, on to jeste. To je moja obaveza, a ono što je važno za građane je da će za 20, 25 dana početi sa radom one stop-shop, što će, uz neke druge stvari, biti model i za BiH“, rekao je on.

Upitan u emisiji „Hit-tvit“ TV Pink da objasni proceduru uspostavljanja telefonskih razgovora sa stranim državnicima, Vučić naglašava da su te procedure posebne, da je to posebno zakazivanje razgovora i da službe prate i koga zovete i ko vas zove.

Podseća da je i njega, u vreme kada su se u njegovom kabinetu smenjivali spoljnopolitički saradnici, zvao lažni Zoran Milanović, koji ga je zvao na more u Hvratsku.

Učinilo mi se čudno – ‘ajde dođi u Hrvatsku na more, pa da se sa porodicama kupamo. Gde ste mene našli za more u Hrvatsku, šta pričaš? Nisu ništa uspeli da izvuku…„, rekao je on.

To iz regiona može da vam se dogodi, kaže on, ali primećuje da svi znaju glasove tih ljudi sa kojima se razgovara.

„Oni pametno rade. Nisu oni (Vovan i Leksus) tako naivni, vrlo su inteligentni i veoma su dobro to izveli“, rekao je.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tanjug/Mondo

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite