(VIDEO) BRNABIĆ: Ključni problem Srbije je manjak radne snage, rešiće ga migranti!

(VIDEO) BRNABIĆ: Ključni problem Srbije je manjak radne snage, rešiće ga migranti!

Problem manjka radnika je najveći problem naše privrede tvrdi Ana Brnabić i dodaje da će pored dualnog obrazovanja to jest neplaćenog rada za učenike problem biti rešen tako što ćemo „u Srbiji imati veći priliv kadrova“ što se odnosi na migraciju.  Brnabić je ovom izjavom zapalila društvene mreže, a reakcije građana su mahom negativne jer se radi o migratnima iz zemlja koje imaju manju cenu minimalne plate od one u Srbiji, čime će se oboriti cena radne snage u našoj zemlji.

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije sa kojima je razgovarala o tome kako ostvariti dinamičniji i održivi privredni rast. Ana Brnabić je za Tanjug posle sastanka, kome je prisustvovao i predsednik PKS-a Marko Čadež, rekla da je nedostatak radne snage u ovom trenutku ključni problem u Srbiji.

Ana Brnabić je na sastanku predstavila mere na kojima Vlada radi, među kojima je najvažnije uvođenje dualnog obrzovanja što su, naglašava, kompanije pozdravile.

Kompanije smatraju, dodaje premijerka, da je dualno obrazovanje jedna od najboljih i najpraktičnijih stvari u reformi sistema obrazovanja u poslednjih nekoliko decenija, te najavila dalje širenje, odnosno uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolske ustanove.

„Mi smo takođe učili od drugih država tako da smo značajno liberalizovali naše radne dozvole. Promenili smo ove godine i Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca. Uvodimo tu elektronski sistem za izdavanje radnih dozvola. Tako da ćemo i mi imati mnogo fleksibilniji sistem“, kaže predsednica Vlade.

Očekuje i da će, pored uvođenja dualnog obrazovanja, u Srbiji biti veći priliv kadrova. Brnabić je na ekonomskom forumu u Milanu govorila o potezima vlade da integriše migrante na tržište rada u Srbiji, pored toga Brnabić nije obrazložila koje vrste kadrova fale Srbiji i zbog čega se vlast koncentrisala na priliv novih kadrova umesto da uposli svoje stanovništvo ili ga pripremi za rad.

Brnabić kaže da se pored priliva kadrova nada i povratku Srba koji su usled loših uslova napustili Srbiju. Ipak godinama unazad nije primetan bilo kakav trend dolaska Srba iz dijaspore u matičnu zemlju pre svega zbog daleko viših plata u zemljama zapada kao i boljih uslova za rad i kvalitetnijeg zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Upitana koliko su zabrinjavajući podaci o nedostatku radne snage u Srbiji, Brnabićeva je rekla da, nažalost, država nema dovoljno podataka da bi se tačno razumele razmere tog problema.

„S jedne strane imate nezaposlenost koja je sada oko 11 odsto, dvostruko manja nego 2012. i 2013. godine, ali ako poredite sa EU i dalje smo zemlja u kojoj je relativno visoka nezaposlenost. Imamo relativno visoku nezaposlenost, s druge strane privreda ima problem radne snage“, navodi premijerka.

Navela je da će se sagledati da li pored klasičnog, formalnog obrazovanja može da se učini još nešto u sistemu neformalnog obrazovanja otvaranjem trening centara i prekvalifikacijama.

Dobra saradnja s Vladom

Marko Čadež je za Tanjug rekao da predstavnici PKS-a imaju jako dobru saradnju sa premijerkom i njenim timom u okviru Saveta za rast BDP-a, kao i da se na današnjem sastanku govorilo o problemima koje se tiču metalske i hemijske industrije, o problemima u različitim sertifikacijama, akreditacionim telima, kao i tome šta još Vlada dodatno može da učini da bi pomogla tim sektorima.

„Pričali smo o problemu kvalifikovane radne snage koji danas nije problem samo Srbije nego i čitave Evrope. Dobili smo dobra uveravanja da se na tome radi, na nekim rešenjima koja, takođe, nisu specifična samo za Srbiju, već su ih uvodile i druge zemlje i to je bilo dobro čuti“, rekao je Čadež.

Naglasio je da Vlada sluša privredu i reaguje menjanjem propisa kako bi se zaista olakšalo poslovanje.

Najavio je da će posle današnjeg prvog susreta sa predstavnicima metalske i hemijske industrije takvi sastanci biti organizovani i sa predstavnicima drugih industrija.

„Ići ćemo u usluge, ne samo u proizvodnju“, rekao je Čadež i naveo da je globalni problem pad potražnje u EU i trgovinski ratovi u svetu i da Srbija nije izolovana od takvih trendova.

„Nismo izolovani, to ćemo osetiti i zato je bitno da razgovaramo i nalazimo rešenja koja mogu da nam pomognu da zajedno prevaziđemo probleme koji mogu da nas zadese“, rekao je Čadež.

BONUS VIDEO – Više o organizovanom silovanju 1.400 evropskih devojčica u engleskom gradu Roterham od strane migranata, koja mediji u Srbiji odbijaju da prenesu, možete videti u sledećem snimku:


Izvor: Dnevna Gazeta/Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite