LOVREKOVIĆ: Istina „gasi“ N1

LOVREKOVIĆ: Istina „gasi“ N1

Pojavilo se par novih sedih vlasi na glavi Jugoslava Ćosića. Popušila se koja kutija više u redakciji N1, proliven je koji litar znoja više. Sve zbog nervoze. Dobijen je zadatak, gazde ne praštaju traljavost – udariti snažno, nisko i prljavo na ministra Zorana Đorđevića. Ali, kako?

Čovek, očigledno, radi svoj posao i radi ga dobro. Nema propusta, nema skandala, da je korumpiran, službe koje uređuju N1 kao svoju igračku, imale bi to u „malom prstu“. Nije razmetljiv, nije tajkun, da jeste, ne bi udarili na njega – vrana vrani oči ne vadi. A, onda se Jugoslavu, službama i ekipi (premda mu to dođe na isto), javila spasonosna ideja: znamo, hajde da ga bombastično „razvučemo“ za egzotična putovanja! – kaže novinar Tomo Lovreković.

I, zaista, pregledaše ljudi gde je i kada išao ministar Đorđević, pa onda doneše odluku da to predstave kao nepotreban luksuz i bahaćenje: prosto čovek da pomisli da je pravio lude žurke u penthausu na nekom sjajnom ostrvu, brčkao se na Sejšelima, jeo račiće u podvodnom restoranu na Maldivima ili unajmio crnce da ga hlade lepezama dok uživa u aristokratskoj razonodi – safariju u kakvoj divnoj Africi. I Sve to na naš račun.

Kažu da istina, pa čak i reč novinarstvo, ne mogu ići ne samo u istoj rečenici, već ni na istoj stranici gde se spominje N1. To što kažu, potvrdilo se i u ovom slučaju: ministar Đorđević zaista jeste putovao, ali ne kao tajkuni koji su opelješili i uništili ovu državu, poput Jeremića, Đilasa i družine, da leče komplekse i bahate se u najskupljim oazama hedonizma, već da radi svoj posao. A, gde je on to bio? Zna dobro Jugoslav, nije bežao sa časova iz geografije, ali krije i laže.

Kada bi imali neograničen budžet, teško da bi za destinaciju za odmor iz snova odabrali Islamsku republiku Mauritaniju, u kojoj je u prethodnih petnaest godina izvedeno nekoliko nasilnih pučeva, a zemljom je neretko vladala hunta. Treba li spomenuti da je pre ovog puta potrebno primiti čak šest vakcina, kako bi se zaštitilo od raznih bolesti koji haraju tim kutkom?

Osim ako se ne ložite na avanturistčke filmove poput Indijane Džons, a ministar Đorđević ne deluje da je u tom „fazonu“, verovatno ni Somalija ne spada u red luksuznih mesta – reč je o državi gde vojska jedva i delimično kontroliše samo glavni grad i to jedan deo, a cela država vrvi od frakcija Al Kaide i predstavlja pravu ratnu zonu.

Samo čovek ne jednom, nego određenim brojem F dijagnoza (takvih u Vladi nema, dok za N1 ne garantujemo), odabrao bi „bahaćenje“ u El Salvadoreu, gde gotovo čitava država nema pijaću vodu, a tržni centar čuvaju naoružani vojnici koji u kupce preventivno drže uperene sačmare dok kupuju namirnice sa oskudnih rafova.

Teško da bi neki od popularnih turističkih kanala udarnu emisiju posvetio Keniji, gde se u Najrobiju svakodnevno dešavaju teroristički napadi ili Nigerijii, gde je inače deset dana pre posete Đorđevića baš u tom reonu zloglasna Boka Haram ubila šest ljudi.

Ne, ne, draga gospodo iz N1, užasno mi je žao, ali za ovaj prljavi posao (a, vi drugačije ne znate) i naručeno medijsko ubistvo (a, vi se drugim ni ne bavite), neće biti plaćeni. Moraćete bolje, jer ministar neće lošije.

PS: Ako se bojite da će se iz ovih poseta možda izroditi neko novo povlačenje priznanja voljene vam terorističke tvorevine Kosovo, strah vam je možda opravdan. Htedoh reći čisto da vam pokvarim miran san, ali vi to odavno nemate. I to je razlika između Đorđevića i vas.

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite