DINASTIJA OD KOJE SE TRESAO TAJLAND: „Nova srpkinja“ je na poternici, pobegla od zatvora dok je Srbija štiti…

DINASTIJA OD KOJE SE TRESAO TAJLAND: „Nova srpkinja“ je na poternici, pobegla od zatvora dok je Srbija štiti…

Ona je poslovna žena, političarka, prva žena na čelu Vlade Tajlanda i najmlađa koja je postala premijerka 2011. godine a svrgnuta je 2014. godine pučom koji je potvrdila i odluka Ustavnog suda Tajlanda, osuđena za korupciju i priznala je takozvanu nezavisnost Kosova.

Nalazi se na međunarodnoj Interpolovoj poternici.

Jingluk Šinavatra postala je Srpkinja odlukom Vlade Srbije od 27. juna ove godine da joj se dodeli državljanstvo. Jer je to u „interesu Srbije“.

U svetskim medijima i među zvaničnim podacima prvo se navodi da je poslovna žena pa tek onda političarka jer je karijeru otpočela radeći u porodičnoj privatnoj korporaciji. Sa diplomama uglednih privatnih škola i stranih univerziteta brzo je napredovala u hijerarhiji porodične imperije. Nakon poslovnih uspeha na red je došlo i bavljenje politikom, kao što su činili njen otac i brat pre nje.

Članica je Peu taj stranke, što bi se moglo prevesti kao „za Tajlanđane“. Rođena je u bogatoj i poznatoj tajlandskoj porodici kao najmlađa od devetoro dece, a po majčinoj liniji vuče korene nekadašnje kraljevske loze iz provincije Čang Mej na Tajlandu. NJen stariji, poznatiji i svakako bogatiji brat Taksin Šinavatra takođe je bio predsednik Vlade Tajlanda, pre Jingluk, od 2001. do 2006. godine. I takođe je svrgnut sa vlasti, vojnim udarom. Pravosnažno je osuđen za korupciju 2008. godine. Takođe je izbegao iz Tajlanda, a utočište je pronašao u Crnoj Gori.

Taksin je odavno na ovim prostorima poznat po tome što je vlasnik crnogorskog pasoša, vlasnik titule „najbogatiji Crnogorac“, vlasnik brojnih hotela i nekretnina duž crnogorske rivijere. Bio je vlasnik fudbalskog kluba Mančester siti na samo 15 meseci tokom kojih je udvostručio vrednost ovog premijerligaša i prodao ga. Od 2009. godine bio je i ekonomski savetnik Kambodže, koja je odbila da ga izruči Tajlandu zbog čega su diplomatski odnosi dve zemlje zamrznuti. Kasnije, kada je slična politička sudbina snašla njegovu sestru, u stranim medijima spekulisalo se da se Jingluk krije od tajlandskih vlasti upravo u Kambodži. Jingluk je krenula stopama svog brata, osim što je, umesto u Crnoj Gori, završila u knjizi državljana Srbije.

U izbeglištvo ju je „naterala“ optužnica za korupciju, pre toga presuda da je zloupotrebila službeni položaj, zbog čega je i svrgnuta pučem. Jungluk se tokom svog mandata suočila sa masovnim demonstracijama 2013. godine posle kojih je raspustila parlament. Ustavni sud ju je razrešio funkcije zbog toga, ali to je donelo veliku krizu državi. Otkada je pobegla iz zemlje, spekulisalo se da je viđena u Londonu a 2018. godine je i ozvaničeno da je tajlandska političarka postavljena za direktorku jedne velike lučne kompanije iz Kine. Muž jedne od njenih sestara takođe je bio premijer Tajlanda, samo tri meseca tokom 2008. godine dok nije optužen za zanemarivanje dužnosti.

Jingluk Šinavatra ima 52 godine. Ima jednog sina sa nevenčanim suprugom. Nadimak joj je Pu, što znači kraba.

Izvor: Danas/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite