DS se okrenuo protiv migranata, oni su pretnja po bezbednost i donese terorizam!

DS se okrenuo protiv migranata, oni su pretnja po bezbednost i donese terorizam!

Srbija je ugrožena jer se nalazi u centru zapadnobalkanske migracione rute, što dovodi do opasnosti po nacionalnu i međunarodnu bezbednost, a migranti mogu dovesti i do demografske destabilizacije države, smatra Petar Radojčić, general-potpukovnik u penziji, član Političkog saveta i Glavnog odbora Demokratske stranke (DS).

Petar Radojčić

Radojčićev autorski tekst o demografskim problemima u kome se navodi da su migranti i odnos države prema njima pretnja po nacionalnu bezbednost u državi objavljen je na sajtu Demokratske stranke.

Radojčić navodi da se snaga države, između ostalog, vidi i u brojnosti stanovništva, ali kao problem navodi povećanje broja migranata.

– Da nevolja bude veća, država se, osim sa smanjenjem nataliteta i odlaskom mladih i radno sposobnih stanovnika u inostranstvo suočava i sa imigracijom stanovništva iz bezbednosno ugroženih područja Srednjeg i Bliskog istoka – piše Radojčić.

Dodaje i da je Srbija jedna od najugroženijih zemalja jer se, u okolnostima neefikasnih antimigracionih mera EU i izostanka potrebnog nivoa kooperativnog pristupa rešavanju izraženog problema, našla u centru zapadnobalkanske migracione rute.

Proizvod dolaska ljudi iz ratom zahvaćenih područja, smatra general, dovodi do destabilizacije, pretnja je po bezbednost, stabilnost, i otvara vrata terorizmu.

– Utisak je da iregularne imigracije poprimaju obeležja globalnosti, organizovanosti i masovnosti te predstavljaju pretnju za javnu, nacionalnu i međunarodnu bezbednost. One mogu dovesti do demografske destabilizacije države, narušavanja javnog reda i mira, remećenja postojećeg tržišta rada, nepovoljnog uticaja na ekonomsku i finansijsku stabilnost zemlje, ali i povećanja opasnosti od povezanosti sa međunarodnim organizovanim kriminalom i terorizmom – navodi se u autorskom tekstu, objavljenom na sajtu DS.

Nejasan je, dodaje, stav države da omogući trajno zbrinjavanje migranata, i to „naročito ako se imaju u vidu iskustva zapadnih zemalja, u kojima terorističke aktivnosti preduzimaju i migranti druge i/ili treće generacije.“

– Neshvatljiva je sugestija da se ne plašimo migranata i da treba da ih prihvatimo u što većem broju, jer će nam popraviti natalitet i poboljšati ekonomiju zemlje! – navodi se u zaključku Petra Radojčića.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite