Izrael zabranio ulazak konresmenki SAD pristalici migracije, optuženoj za anti-semitizam!

Izrael zabranio ulazak konresmenki SAD pristalici migracije, optuženoj za anti-semitizam!

Konresmenke Ilhan Omar koja je došla u žižu pažnje svetske javnosti nakon što je ušla u svađu sa Donaldom Trampom po pitanju migracije i Rašida Tlaib našle su se na crnoj listi Izraela zbog svojih radikalnih stavova i zabranjen im je ulazak u tu zemlju. Omar je poznata po širenju neutemeljenih teorija zavere o fašizmu u Americi i baštini ideju otvorenih granica.  

Rašida Tlaib i Ilhan Omar, „problematične“ demokratske kongresmenke SAD ne smeju da posete Izrael, odlučile su vlasti u Tel Avivu. Donald Tramp pozdravlja odluku, dok demokrate žestoko negoduju. Netanjahu obrazlaže odluku.

Odluku o zabrani ulaska u Izrael obazložio je u saopštenju izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Naveo je da „nijedna država na svetu ne poštuje SAD i Kongres više od Izraela“ i da je ta zemlja otvorena za sve posetioce i kritiku, ali sa „jednim izuzetkom“.

„Zakon u Izraelu zabranjuje ulaz ljudima koji pozivaju na bojkot Izraela i rade na tom bojkotu, budući da je pravilo i u drugim demokratijama da se spreči ulazak ljudi koji bi mogli da naškode državi“, ukazao je Netanjahu.

Istakao je da su u Kongresu Tlaibova i Omarova vodeći aktivisti u tom bojkotu.

„Primili smo njihov plan posete pre samo nekoliko dana i bilo je jasno da planiraju put čija je jedina svrha podrška bojkotu i urušavanju izraelskog legitimiteta. Tako, na primer, one su navele za destinaciju ‘Palestina’, a ne ‘Izrael'“, naveo je Netanjahu i dodao da one nisu tražile da se sastanu ni sa jednim izraelskim zvaničnikom.

Tramp je pozdravio odluku Izraela navodeći da su Omarova i Tlaibova lice Demokratske partije koja mrzi Izrael.

Njih dve su, inače, podržale propalestinski pokret „Bojkot, diverzija, sankcije“. Planirale su da obiđu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim.

Ovaj potez izraelskih vlasti naišao je na kritike demokrata u SAD. Senator Čak Šumer je na Tviteru napisao da je zabrana kongresmenkama pokazatelj slabosti, a ne snage.

„To će samo ugroziti američko-izraelske odnose i podršku Izraelu u Americi“, napisao je Šumer.

Ovim povodom oglasio se i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridmen, istakavši da kongresmenke nisu planirale „balansiranu“ posetu.

Rašida Tlaib i Ilhana Omar deo su „problematične“ četvorke kongresmenki imigrantskog porekla. One od prošle godine vode žestoke verbalne sukobe sa predsednikom SAD Donaldom Trampom koji ih, zbog želje da uzdrmaju establišment u Vašingtonu, naziva neprijateljima Amerike.

Tlaibova i Omarova su velike kritičarke politike SAD prema palestinskom pitanju i uticaju izraelskog lobija u Vašingtonu. Ilhan Omar je jednom prilikom Izrael uporedila sa aparthejd državom.

Izvor: RTS, ROJTERS, HAAREC, TANJUG

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite