ANKETA ŠOKIRALA EVROKRATE: Rejting EU u Srbiji vrtoglavo pada, samo 37% Srba gleda pozitivno na uniju!

ANKETA ŠOKIRALA EVROKRATE: Rejting EU u Srbiji vrtoglavo pada, samo 37% Srba gleda pozitivno na uniju!

„U Srbiji evropska integracija nije tema na izborima već nekoliko godina, iako zemlja želi da bude deo Evropske unije, ali građani to od vlasti ne dobijaju dovoljno – ni u pogledu narativa, ni u pogledu rezultata, tako da mi ne deluje da smo mi dovoljno opredeljeni da zaista uđemo u EU.“

Foto: Pixabay

Tim rečima Marko Savković, programski direktor nevladinog Beogradskog fonda za političku izuzetnost, objašnjava odgovornost vlasti u Srbiji što sve manje građana ima pozitivnu percepciju Evropske unije.

Naime, svega 37 odsto građana Srbije ima pozitivnu sliku o EU, negativno je percipira 27 procenata, a 34 odsto ima neutralan stav. To je pokazalo poslednje specijalizovano istraživanje Evropske komisije (EK) Eurobarometar, koje je obuhvatilo 28 članica EU i pet zemalja kandidata.

Problem u uslovljavanju EU

Onih u Srbiji koji pozitivno percipiraju EU za pet je procenata manje nego u prethodnom istraživanju rađenom jesenas, dok je ispitanika sa negativnom slikom o Uniji za isto toliko procentnih poena više.

Marko Savković nije iznenađen rezultatima ovog istraživanja i podseća da je godinama unazad slika Evropske unije u Srbiji sve više i više negativna.

On ukazuje da u Srbiji građani žive paradigmu da Evropska unija Srbiju stalno uslovljava. Takođe, kako dodaje, upijaju sistematske tabloidne opsene da je Evropska unija u krizi, što je, kaže on, netačno jer da je tako, onda bi i druge njene članice, a ne samo Velika Britanija, želele da izađu iz nje; izloženi su, kako navodi, i narativu vlasti, koji onda i sami usvajaju, da bi Srbija sutra bila primljena u EU kada bi priznala Kosovo, što je, ističe, daleko od istine.

„Ako pogledamo poslednji majski izveštaj (Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama), koji je bio vrlo kritički intoniran i samim tim i vrlo tačan, jasno je da u nizu oblasti ne ispunjavamo ono što bi trebalo da bismo postali deo Evropske unije. Postoje jasni kriterijumi koje moramo da ispunimo, nevezani za status Kosova“, podseća Marko Savković.

On nema dilemu u odgovoru na pitanje ko je za to odgovoran.

„Nosioce političke vlasti moram smatrati odgovornim jer oni su ti koji upravljaju procesima reformi u ovom društvu“, kaže Savković.

Gledano prema starosnoj strukturi, u Srbiji pozitivan stav prema EU ima 51 odsto mladih (od 15 do 24 godine) ali samo 29 odsto starijih od 55 godina.

Na pitanje šta EU znači tebi lično, 40 odsto ispitanika iz Srbije navelo je slobodu putovanja, studiranja i rada širom EU, 29 odsto ekonomski prosperitet a 25 odsto gubitak kulturnog identiteta.

Među zemljama kandidatima za EU, najviše onih sa pozitivnom slikom o EU je u Albaniji, čak 81 odsto, dok samo tri procenata Albanaca ima negativnu sliku.

U Crnoj Gori 63 odsto građana ima pozitivnu a 18 negativnu sliku o EU, u Severnoj Makedoniji je taj odnos 56 prema 17 a u Turskoj 51 prema 19 odsto.

Srbija je u procesu pristupnih pregovora sa EU, a u ekspozeima aktuelne premijerke Srbije Ane Brnabić, kao i bivših čelnika izvršne vlasti Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, ulazak zemlje u Evropsku uniju navođen je kao glavni cilj.

Evropska komisija je ocenila da rezultati poslednjeg Eurobarometra ukazuju na snažan rast pozitivne percepcije o EU po mnogim pitanjima, od ekonomije do demokratije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite