Kako je „Miloš Veliki“ ubio Karađorđa i predao glavu Sultanu, da pokaže vernost Turcima…

Kako je „Miloš Veliki“ ubio Karađorđa i predao glavu Sultanu, da pokaže vernost Turcima…

Miloš Obrenović koga su tek nakon njegove smrti političkom odlukom narodne skupštine prozvali Miloš Veliki je jedna od najkotraverznijil istorijskih ličnost Srbije. Naručeno ubistvo Karađorđa i spremnost da sarađuje sa Turcima dve su velike mrlje na političkoj karijeri Obranovića, kao i činjenica da je pokrenuo Drugi sprski ustanak tek kada je njegov život bio ugrožen od strane Turaka.

Foto: Vikimedia

Nakon što je odrana koža s Karađorđeve glave, Miloš Obrenović je kožu poslalo izvesnom Peri ćurčiji da je usoli i ispuni pamukom i slamom, što je ovaj i uradio. Kad je sve to završeno, beogradski vezir je glavu poslao u Carigrad.

U Radovanjskom lugu kod Velike Plane ubije je srpski vožd Đorđe Petrović – Karađorđe, a taj zločin sigurno je najveća mrlja u istoriji Srbije!

Vožda i njegovog pisara Nauma Kanara u kolibi Dragića Vojkića ubio je Nikola Novaković, po naređenju Karađorđevog kuma Vujice Vulićevića. Vujica je za ovo zlodelo naređenje dobio lično od kneza Miloša Obrenovića.

Novaković je mrtvom voždu sekirom odsekao glavu, skinuo mu odelo na kojem je bio i orden koji je Karađorđe dobio od ruskog cara i sve to, s bisagama u kojima je bilo 4.000 dukata, predao Vujici Vulićeviću koji je to odneo Pavlu Lisoviću, odanom Miloševom čoveku koji je čekao u Palanci.

Već sutradan, Karađorđeva glava stigla je u Beograd u jednoj zobnici, a njegovo obezglavljeno telo sahranjeno je na udaljenost od oko 100 koraka od mesta gde je ubijen.

Prema istraživanjima Milivoja Gavrilovića, koji je živeo između dva svetska rata i koji je uspeo da gotovo do detalja rekonstruše Karađorđevo ubistvo, Miloš se silno obradovao pošiljci iz Radovanjskog luga.

Foto: Vikimedija

U njegovom konaku koji se nalazio preko puta Saborne crkve, na belom tanjiru je stajala oprana glava njegovog kuma, vožda Karađorđa. Tanjir s Karađorđevom glavom je stajao na visokom tronošcu, ispred njega bilo je upaljeno kandilo, a Miloš je noć proveo u molitvama na kolenima stalno ponavljajući:

“Oprosti, kume Đorđe! Oprosti, gospodaru!”

Sutradan, Miloš je Karađorđevu glavu poslao beogradskom veziru, čemu su se beogradski Turci silno obradovali. Nakon što su Turci prepoznali glavu Karađorđa, vratili su je Milošu koji je istog dana našao jednog kasapina koji je, po Miloševom naređenju, u podrumu kuhinje konaka odrao voždovu glavu i pri tom je stalno ridao i drhtao.

Izvor: Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite