Nacionalnim manjinama i deci migranata besplatni udžbenici, za srpsku decu nema ni polovnih!

Nacionalnim manjinama i deci migranata besplatni udžbenici, za srpsku decu nema ni polovnih!

Da li postoji pozitivna diskriminacija ili je i ona samo vid diskriminacije prema većinskoj populaciji? Ovo je već nekoliko godina jedna od ključnih tema u našem društvu. 

Optužbe za neravnopravan tretman dece u sprskim školama na osnovu porekla, nacionalne i rasne pripadnosti sve češće postaju izvor tenzija.

Davanje besplatnih knjiga i školskog pribora za decu pripadnika nacionalnih manjina, kao i za migrante koji su se naselili u našu zemlju sa dolaskom nove školske godine i većim opterećenjem za porodični budžet, izazvalo je oštru raspravu na društvenim mrežama, a sve je počelo sa jedinm Tvitom koji je dobio na stotine reakcija i deljenja.

„Za koji dan počinje školska godina. U mnogim opštinama u Srbiji deca raznih nacionalnih manjina dobiće besplatne udžbenike i pribor za školu. Tu su i migranti koji će dobiti sve besplatno. Šta ćeš ti Srbine dobiti ? Zabranu kupovine polovnih udžbenika i ako za nove nemaš para“ – napisao je Ivan Vujčić aludirajući na nedavnu konfiskaciju 3.000 polovnih udžbenika namenjenih za prodaju, od strane inspekcije u Beogradu.

Status je izazvao veliki broj komentara:

Pa bravo čoveče!

Sve je to u korist nestanka naše nacije.

Mom sinu sam samo prve god kupila nove knjige, kasnije sve polovne baš i zbog cena. Upravu ste onda čoveka počne zanimati šta se i za druge ljude radi ili nudi.

Dobijaju deca srpske nacionalnosti, ako su treće dete i svako sledeće dete na školovanju i ako primaju socijalnu pomoć.

Neće dobiti sve nacionalne manjine. Besplatni udžbenici i pribor za školu- nisu namenjeni pripadnicima vlaške nacionalne manjine. Eto, Vlasi nemaju privilgije poput pripadnika romske nacionalne manjine i migranata.

A mene napadoše drugosrbijanci pre neki dan kad sam tvitovala kako nije u redu da prilikom upisa u škole Romi u startu dobijaju 30 bodova. Srbi kao većina u sopstvenoj državi imaju manja prava od svih ostalih. I onda Srbi vrše diskriminaciju?!?

Na zapadu ista rasprava

Slična rasprava o tome da li postoji pozitivna diskriminacije ili je u samo u pitanju diskriminacija većine, trenutno se vodi i u Sjedinjenim Američkim Državama, a tema je privilegovani tretman Afro-amerikanaca prilikom upisa na fakultete.

SAD su zbog nižih finansijskih primanja te menjine uvele kvote za fakultete, što je dovelo do diskriminacije pre svega Azijata koji na prijemnim ispitima ostvaruju najbolje rezultate, međutim zbog kvota ne mogu da se upišu na fakultete koje žele.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite