(VIDEO) SPREČENA GEJ PARADA U VALJEVU: Na LGBT aktiviste letele konzerve!

(VIDEO) SPREČENA GEJ PARADA U VALJEVU: Na LGBT aktiviste letele konzerve!

Nakon fijaska u Kraljevu gde je na gej skup došlo 5 osoba i Kragujevca sa 6 prisutnih, u Valjevu su izbili incidnenti na LGBT skupu koga protivnici optužuju za heterofobiju i širenje predrasuda prema većinskoj populaciji, kao tlačiteljima manjina.  Celokupni incidenti ponovo su pokrenuli debatu na društvenim mrežama zbog čega Vlada Srbije ne raspiše referendum na kome bi se demokratski odlučivalo o gej paradi.

Posle Novog Pazara, Valjevo je drugi grad gde nije bilo šetnje takozvane Parade ponosa, a zahvaljujući brzoj akciji valjevske policije izbegnuti su teži incidenti sa obzirom da se u centru Valjeva, gde je trebalo da bude održana šetnja, okupilo par stotina građana koji su protestovali protiv održavanja ove manifestacije.

Organizatori i nesuđeni učesnici manifestacije iz beogradske Inicijative mladih za ljudska prava, njih 15-ak, odustali su od šetnje podrške Paradi ponosa, koja je ovog popodneva bila planirana da se održi u centru Valjeva, na potezu od Desankinog do trga Vojvode Mišića. Jer, pre nego što je njihova šetnja i počela, u Karađorđevoj ulici okupilo se par stotina Valjevaca, pretežno mladih, koji su se uz uvredljive poruke, skandiranje i pesme približili kombiju Prajd karavana koji je u Valjevo dovezao aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava.

Srećom, zahvaljujući efikasnoj akciji valjevske policije koja je formirala tampon između protestanata i učesnika šetnje, sprečen je direktan kontakt između njih, pa su, izuzev par bačenih konzervi u njihovom pravcu, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava bezbedno sprovedeni ka izlazu iz grada, dok su protestanti dok se njihov kombi udaljavao u policijskoj pratnji skandirali “Srbija, Srbija”.

Prilikom svog okupljanja u centru Valjeva, učesnici protesta protiv šetnje promocije Parade ponosa su na glave spomenika pesnikinji Desanki Maksimović i vojvodi Živojinu Mišiću stavili crvene tkanine da, kako ističu, “valjevski velikani ne bi gledali sramotu”.

„Nemoj pogresno da razumete,ne mrzim,ali dok ne namecu svoj sistem vrednosti,sve na silu bice odgovoreno silom. Valjevo nije Beograd, zapamtite“ napisao je jedan građanin Valjeva iznad snimka koji je okačio na Tviter.


– Karavan koji je počeo prošle nedelje ima za cilj da LGBT osobama u lokalnim sredinama poruči da smo tu za njih i da pozove sve ljude da se pridruže u njihovoj borbi za jednakost. Kada smo šetali u prethodnih pet gradova ljudi su nas podržali – rekao je Savić za pre nego što je doneta odluka o odustajanju od šetnje u Valjevu.

Prajd karavan u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda prethodnih prošao Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo i Suboticu, a Savić je rekao da će na Paradi ponosa 15. septembra u Beogradu “uz slavljenje različitosti biti izneti i njihovi politički zahtevi”.

– To su, između ostalog, registrovanje istopolnog partnerstva, zakon o rodnom identitetu, adekvatne reakcije nadležnih na govor mržnje i zločin iz mržnje motivisan homofobijom, kao i donošenje lokalnih akcionih planova za pripadnike LBGT skupina – najavio je Savić.

Izvor: Dnevna Gazeta/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite