MIGRANTI SE ŽALE: Jako me je bolelo! Hrvatska policija ne voli kad uđemo ilegalno u njihovu zemlju…

MIGRANTI SE ŽALE: Jako me je bolelo! Hrvatska policija ne voli kad uđemo ilegalno u njihovu zemlju…

Jedan migrant opisao je ilegalni upad sa grupom od šest Alžiraca iz Velike Kladuše preko Šturlića do Hrvatske. Vraćeni su nakon što su doživeli brutalan tretman. 

„Uhapsili su nas, ja sam vikao „polako, to me boli“. Onda sam otišao u Šturlić, pešačio 23 kilometra u jednom danu. Ostali smo tamo jedan dan za odmor, a sutradan smo otišli u Hrvatsku“, kazao je migrant koji je naglasio da je važno pokušati da se ilegalno pređe granicu tokom ranih jutarnjih sati, zaključujući kako je noću pojačan nadzor i da je policijsko hapšenje uz granicu nasilnije.

„Da, jer tokom noći postoje dronovi. Vidite ih, mislim da ih ima deset. Oni te vide. Ne možete preći granicu tokom noći, jer kad vas policija uhvati noću, jako vas tuku. Oni vas razbijaju. Policajac koji me kasnije pretukao nosio je masku. Na taj način ne možete da ga se setite“.

Drugi dan smo čuli glasove, ali nismo znali jesu li to policajci ili drugi ljudi. Morali smo da pređemo veliki put, koji vodi do Zagreba. 200 metara pre tog puta, dva prijatelja otišla su da vide može li put da se slobodno pređe. Vratili su se s policajcem koji je uperio jednom pištolj u glavu. Rekao nam je da ostanemo ovde i nazvao još jednog, koji je došao nakon pet minuta“, ispričao je.

Grupu je, dakle, u početku uhapsio jedan sredovečni hrvatski policajac oko podneva, a ubrzo mu se pridružio još jedan. Kada su ih uhapsili, ispitanik je opisao kako je cela grupa uhapšena. Niko od njih nije pokušao da pobegne iako ih je zaustavio samo jedan hrvatski policajac. Migrant je opisao da je to uglavnom zbog toga što njihova grupa nema više mobilnih telefona.

„Kad ste u Hrvatskoj i hodate jedan ili dva dana…, ne trčite, nemojte bežati ako vas uhvate. Ako ste u grupi, neka jedni idu u jednom, drugi u drugom smeru, ali ako nemate „pauerbank“, gotovi ste. Ne možete da hodate jer morate da imate GPS. Ja više nemam telefon jer sam bio u Hrvatskoj i već su mi dva puta uzeli telefon. Mogli smo da pobegnemo od tog policajca jer je bio sam. Samo jedan policajac na sedmoro ljudi. Mogli smo lako da pobegnemo. Ali nemam telefon i pitao sam prijatelje: „Šta ćemo učiniti? Hoćemo li pobeći ili ćemo ostati?“ Rekli su mi: „Ostanimo.“ Tako smo ostali“, kazao je.

Nekoliko telefona je zaplenjeno članovima ove grupe, a zanimljivo je da su pre oduzimanja članovi grupe bili prisiljeni da otključaju telefone kako bi službenici mogli da pristupe ruti kojom su pokušali da idu.

Izvor: Avaz.ba/Dnevna Gazeta/Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite