(VIDEO) DESNIČARI UŠLI U NASELJE: Vreme je da malo re-edukujemo Rome o nasilju nad životinjama!

(VIDEO) DESNIČARI UŠLI U NASELJE: Vreme je da malo re-edukujemo Rome o nasilju nad životinjama!

Organizacije „Srbska čast“ i „Levijatan“ objavile su novi snimak svoje akcije u romskom nasilju u Nišu.

Pre nekoliko dana „Srbska čast“ objavila je snimak na kome sa članovima svoje organizacije ulazi u naselje Crvena zvezda u Nišu i „prevaspitava“ mladića koji je tukao konja ali i govori kako će konj biti oduzet za primer onima koji tako tretiraju životinje.

Na društvenim mrežama mnogi su odobrili tu akciju, istovremeno iz političke organizacija Odbora za ljudska prava upozorili su da ovakvo preuzimanje posla državnih institucija može biti vrlo opasno…

Ipak dva pokreta se ne obaziru na kritika pa je tako objavljen i novi snimak na kome aktivisti obilaze romsko naselje i objašnjavaju njegovim stanovnicima da ne smeju da vrše nasilja nad životinjama.

O ovom slučaju oglasila i Zelena stranka kojoj je u prvom planu etnička pripadnost i poreklo osobe koja je maltretirala konja…

„Naš cilj jeste zaštita prava i dobrobiti životinja, a sve aktivnosti su usmerene ka ostvarenju toga cilja zakonskim putem, kroz edukaciju i kroz sankcionisanje neodgovornih vlasnika, te s tim u vezi pozdravljamo spasavanje životinje koja je izložena nasilju i lošim uslovima života, međutim smatramo da se zaštita životinja ne sme sprovoditi nasiljem nad ljudima, ‘uterivanjem straha’pretnjama, niti mimoilaženjem institucija koje su zadužene da sprovode zakone, kao i kaznene odredbe zakona ove države“, saopštili su iz Zelene stranke.

Dodaje se da se u navedenom slučaju radi o stanovnicima romskog naselja i, kao u svim takvim naseljima, tu se nalazi priličan broj životinja koje uglavnom žive i umiru u krajnje lošim i nehumanim uslovima.

Zašto je bilo važno jučerašnje deljenje? Poenta je u akciji od preko 5h koja je preduzeta zahvaljujući , Bojanu Stojkoviću iz Srbske Časti https://www.facebook.com/dangerboy.serbia, Tanja Vidergar – Zavod Pit, Advokat Nina Krstić i ostalim pripadnicima pomenutih organizacija. Dakle u vrlo koordinisanoj akciji konj je oduzet za primer, i dogovorena je edukacija koju ćemo održati i popis svih životinja te njihovo čipovanje ali i inkluzija manjina u sistem zaštite životinja. Saradnja Udruženja, Pokreta, pravnika, uvek donosi ovakve rezultate. Takodje hvala i našimomladincima iz ČO Niš i Dejanu D. koji su čekali na znak. Levijatan.

Gepostet von Pokret Levijatan – STOP Animal ABUSE am Freitag, 13. September 2019

Umesto zastrašivanja sedamnaestogodišnjeg mladića i njegove porodice, efikasnije je organizovati edukaciju pripadnika romske nacionalnosti i podržati poboljšanje uslova života njihovih životinja na način da se ta pomoć koristi isključivo za one kojima je i namenjena, životinje, bez mogućnosti da bude zloupotrebljena.Jedan konj je spasen udaraca, a šta će biti sa svim ostalim životinjama koje su ostale?“, navodi stranka u saopštenju.

Sa druge strane pokreti Levijatan i Srbska čast u svojim aktivnstima nisu govorili o romskoj nacionalnosti osoba koje su mučile životinje, a većina njihovih akcija uperena je protiv osoba koje su srpskog porekla i nehumano tretiraju životinje i kućne ljubimce.

Izvor: Mondo/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite