VUČIĆ OPET ŠIRI DEFETIZAM: Rećiću Angeli Merkel da nam daju bar nešto na Kosovu

VUČIĆ OPET ŠIRI DEFETIZAM: Rećiću Angeli Merkel da nam daju bar nešto na Kosovu

Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U razgovoru koji će biti održan na inicijativu Merkelove Vučić će govoreći o kosovskom pitanju nedvomisleno poručiti da Srbija nipošto neće pristati da izgubi sve i da je rešenje kosovskog problema moguće samo i jedino kompromisom. Ipak nema apsolutno nikakvih indicija da će Merkelova promeniti mišljenje jer je Nemačka preko 10 godina glavni pobornik nezavisnosti Kosova i ne prihvata podelu.

Prema rečima našeg odlično obaveštenog diplomatskog izvora, šef srpske države ponoviće raniji stav da su za nas neprihvatljivi maksimalistički zahtevi Prištine.

– Merkelova će sigurno želeti da od Vučića čuje kakva je trenutna pozicija Srbije i kolike su mogućnosti pronalaženja zajedničkog jezika sa Prištinom. Predsednik će ponoviti da je Beograd uvek bio otvoren za kompromisno rešenje, ali da nema reči o kompromisu ukoliko Srbija treba da izgubi sve, a Priština apsolutno ništa. Vučić treba da podseti i da Priština već skoro godinu dana ignoriše zahteve za ukidanje drakonskih taksi na uvoz robu iz Srbije i time svesno sprečava bilo kakav dalji dijalog – objašnjava sagovornik i dodaje da veruje da će Merkelova pokazati izvesnu dozu spremnosti da ublaži svoj raniji stav o nepromenljivosti granica:

– Njoj je iznad svega važno da se ovo pitanje reši u što skorijem periodu, kako se Kosovo ne bi pretvorilo u jedan od najozbiljnijih geopolitičkih problema, sa trajnim posledicama čak i u odnosima velikih sila. Ona je ranije izrazila spremnost da se Nemačka kao članica EU aktivnije uključi u pregovore Beograda i Prištine. S tim u vezi, pomenuta je mogućnost i određenih ustupaka našoj zemlji, jer je i Berlin svestan da Srbija ne može blagonaklono da gleda na opasnost da ostane bez svoje pokrajine – zaključuje izvor.

Komentarišući ovaj susret Merkelove i Vučića, premijerka Ana Brnabić rekla je da oni imaju iskren i otvoren odnos.

– Nadam se da će Angela Merkel uvažiti stavove i argumente Srbije u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova. Očekuje se da se nastave ozbiljni razgovori i da se razgovara o konkretnim temama koje se tiču ne samo Srbije već čitavog Zapadnog Balkana – poručila je Brnabićeva.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite