(VIDEO) GRAĐANI PLATILI: Za izložbu Marine Abramović dato pola miliona evra! Golitinja, krv i kosti…

(VIDEO) GRAĐANI PLATILI: Za izložbu Marine Abramović dato pola miliona evra! Golitinja, krv i kosti…

Republika Srbija potrošila je vrtoglavu cifru od od 78 miliona dinara, to jest oko pola miliona evra na kotrovraznu izložbu Marine Abramović.

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu otvorena je retrospektivna izložba Marine Abramović „Čistač“, koja će trajati do 20. januara 2020. godine. Na izložbi je izloženo oko 120 radova, a njen budžet prelazi milion evra. Vlada Srbije za izložbu je izdvojila više od pola miliona evra, tačnije 78 miliona dinara piše Radio Slobodna Evropa.

Jedan posetilac snimio je izložbu, a čim uđete unutra sačekaće vas slika čoveka koji je okrenut naglavačke, a ujedno očekuju i vas zvuci istog muškarca koji vrišti u agoniji.

Ukoliko vas navedeni prikazi nisu uznemirili i nastavljate sa svojom posetim, dalja šetnja če vam se nastaviit golotinjom sve do trenutka kada se prikazuju kosti i krv, što možete pogledati klikom na sledeći video snimku:

Šta je zajedničko za Marinu Abramović, satanizam i Hilari Klinton

Marina Abramović je upletena u skandal vezan za mejlove Džona Podeste, šefa predsedničke kampanje Hilari Klinton 2016. godine.

U prepisci koja je procurila na internetu, Podesta svom bratu Toniju prosleđuje poziv Marine Abramović na večeru.

“Radujem se što Vas pozivam na večeru ‘Kuvanja duha’. Recite mi da li će nam se vaš brat pridružiti”, stoji u mejlu koji je Podesti uputila Abramović.

Inače, “kuvanje duha” je ritual koji povezuje se s Alisterom Kroulijem, “ocem” satanizma i uključuje okultni ritual sa menstrualom krvlju, mlekom žene, urinom i spermom, što je mnoge navelo na zaključak da je Marina pozvala Podestu na satanistički obred.

Abramović se tada pravdala tvrdeći da je navodno termin Spirit cooking/Kuvanje duha izvučen iz konteksta.

Ortakluk sa Anom Brnabić

Pored bliskih veza sa kampanjom Hilari Klinton, Abramović je dobro politički povezana i u Srbiji. Tako je 2017. premijerka Ana Brnabić nakon izložbi u Stokholmu, Kopenhagenu, Bonu, Firenci i Torunu, rekla da želi da retrospektivu „Čistač“ (The Cleaner) dovede u Beograd.

Pregovori su trajali mesecima, ali su se na kraju dogovorili. Tom izložbom Brnabić je želela da istakne svoj novi pristup kulturnoj politici, barem je tako stajalo u saopštenju Vlade Srbije.

Izložba koja se sada prikazuje u beogradskom Muzeju moderne umetnosti na Ušću pod naslovom „Čistač“ – kažu u vladi – pre svega je signal razumevanja za mlade umetnike. Oni navodno mogu da se oslone na domaće institucije kulture i nema potrebe da odlaze u inostranstvo.

Izvor: Dnevna Gazeta/Gardijan/DW/Slobodna Evropa

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite